Fakta: Kristen Stewart

Ålder: 26

Genombrott: I David Finchers "Panic room" 2002.

Största framgång: Rollen som Bella Swan i "Twilight"-filmerna, som baseras på Stephenie Meyers bästsäljande vampyrromaner.

– Numera gör jag precis det jag vill göra. Ingen kan bestämma över mig, säger den nu 26-åriga Stewart när TT möter henne på årets Cannesfestival.

Där är hon representerad med två filmer som båda visar den bana hon valt: Olivier Assayas "Personal shopper" och Woody Allens nya komedi "Café society".

"Café society" utspelar sig i Hollywood på 1930-talet. Jesse Eisenberg spelar Bobby som kommer till drömmarnas stad för att jobba hos sin morbror, en mäktig filmproducent. Bobby inleder ett förhållande med morbroderns sekreterare (Kristen Stewart), utan att ana att hon också är dennes älskarinna.

Cirkus

Och det är ingen skillnad på Hollywood då och i dag, enligt Stewart.

– Det är absolut inget fel på att underhålla och samtidigt tjäna pengar. Men i Hollywood är det galet. Folk bryr sig inte om varandra, och det känns som rena cirkusen när folk klättrar på varandra för att komma till toppen. Fast ibland är det kul där, säger hon.

Många skådespelare säger att det alltid varit en dröm att få arbeta med Woody Allen. Det stämmer däremot inte in på Stewart.

– Jag tycker om hans filmer, men jag har aldrig fantiserat om att vara med i någon av dem. Men tro inte att det inte var kul. Jag är förvånad över att det gick så bra.

Ingen uttänkt plan

Stewart fick sitt genombrott i "Twilight"-filmerna, och precis som sin motspelare Robert Pattinson fick hon tidigt i karriären uppleva både det positiva och det negativa med extremt kändisskap. Dessutom gör båda små independentfilmer, gärna i Europa, i stället för de storfilmer som framgången hade kunnat föra med sig.

Men att välja den smalare vägen var inte en del av en redan uttänkt plan.

– Jag vet att det nog kan se ut så. Naturligtvis vill jag göra bra filmer och jobba med bra personer, och jag förstår att det ser ut som om jag letat efter prestigefulla roller för att få en mer erkänd karriär. Jag tar det som en komplimang, men det är faktiskt ingenting som jag har gjort med avsikt, säger hon.