Fakta: "Stjärnorna på slottet"-deltagarna

Lia Boysen, 50 år, skådespelare. Fick sitt genombrott i tv-serien "Det nya landet" som sedan klipptes om till en långfilm. Belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för filmen "Sök" 2006. På senare år har hon medverkat i filmer och tv-serier som "Jordskott", "Miraklet i Viskan" och "I lodjurets timma".

Johannes Brost, 69 år, skådespelare. Blev Joker med hela svenska folket i "Rederiet". Har varit aktiv som skådespelare i över 45 år och belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för "Avalon" 2013.

Gunnel Fred, 60 år, skådespelare. Har ett digert cv från film, tv och Dramaten. Medlem i humorgruppen Lorrygänget (med bland andra Peter Dalle, Claes Månsson, Ulla Skoog och Suzanne Reuter). Har medverkat i filmer som "Strul", "Drömkåken", "Yrrol" och flera Dramatenpjäser i regi av Ingmar Bergman.

Sofia Ledarp, 42 år, skådespelare. Medverkat i ett flertal pjäser på Dramaten och Stadsteatern i Stockholm. Tv-debuterade i "Om Stig Petrés hemlighet" 2004. Filmdebuten kom i Hannes Holms "Varannan vecka" 2006. Belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för "Den man älskar" 2008. Spelar med i tv-serien "Fröken Frimans krig".

Magnus Uggla, 62 år, artist. Ständig provokatör som albumdebuterade med "Om Bobbo Viking" 1975 och har släppt sammanlagt 17 studioalbum. Har även provat på livet som skådespelare i filmer som "G – som i gemenskap" (1983) och "Falsk som vatten" (1985). Fick en jättehit med Olle Ljungström "Jag och min far" efter "Så mycket bättre" härom året.

Fakta: Tidigare deltagare

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

Säsong 10: Morgan Alling, Marika Lagercrantz, Amanda Ooms, Stefan Sauk, Claire Wikholm.

Kamerorna rullar för fullt på Ericsbergs slott nu när nästa säsong av "Stjärnorna på slottet" spelas in. Fyra skådespelare, Sofia Ledarp, Gunnel Fred, Lia Boysen och Johannes Brost är på plats. Likaså är musikern Magnus Uggla.

– Det är väldigt kul, men det är samtidigt ganska spänt att spela in tv dygnet runt, säger Magnus Uggla.

Enligt Expressen bollade SVT årets deltagare med Uggla under castingprocessen för att se vad han tyckte om ensemblen som skulle gästa slottet. Det verkar som att han är nöjd.

– Jag tycker att det känns som att det här gänget verkar vara rätt enkelt. Det verkar inte bli så komplicerat och spänt, säger han.

Sofia Ledarp lockades också av de andra stjärnorna. Det var en stor anledning till att hon tackade ja.

– Det kändes bara så bra. Jag är genuint nyfiken på, och intresserad av, de här människorna. De får mig att känna mig trygg, säger hon.

Filosofiska samtal

Johannes Brost som vanligtvis bor på ett slott i södra Sverige har bytt miljö och fått fyra rumskamrater på köpet. Han ser fram emot en vecka fylld med god mat, gott vin och bra samtal.

– Jag är en sådan där som gillar att tala om filosofi och livet, eventuellt lite om döden. Jag är väl inte så mycket för det här med skandaler, säger han.

Få saker är tabu

Samtliga stjärnor har mer eller mindre erfarenhet av teater, något som Gunnel Fred tror kan öppna upp samtalen.

– På teatern stöter och blöter man många frågor. Därför är det nog få saker som är tabu att prata om rent mänskligt sett. Sedan kan det finnas andra saker som man inte vill prata om. Men det finns ingen fråga som är fel och det tror jag att vi har gemensamt genom vårt yrke, eftersom vi jobbar med att gräva i människosjälen, säger Gunnel Fred.

Vad är viktigt att tänka på när man filmas hela dagarna?

– Att inte tro att man har mandat att tala för någon annan som inte är där, säger Gunnel Fred.

– Framförallt ska jag inte svära så mycket som jag gör. Sen är det är viktigt att ha respekt och fokusera på det ämne man har att göra med, säger Johannes Brost.