Fakta: Glenn Frey

Glenn Frey avled i New York på måndagen, 67 år gammal, efter komplikationer från bland annat akut tjocktarmsinflammation, lunginflammation och ledgångsreumatism.

Frey bildade Eagles 1971 tillsammans med Don Henley, Bernie Leadon och Randy Meisner. Frey spelade gitarr och keyboard, men sjöng också på flera hits som bland annat "Heartache tonight" och "Tequila sunrise". Han var även med och skrev den klassiska låten "Hotel California", 1976.

Under sin storhetstid sålde Eagles miljontals skivor. Gruppens samlingsalbum "Their greatest hits 1971–1975", uppges vara ett av de mest sålda albumen någonsin.

Bandet splittrades 1980, men återförenades 1994.

Efter Eagles upplösning 1980 hade Frey en framgångsrik solokarriär. Hans största hit var "The heat is on" som spelades in för filmen "Snuten i Hollywood" 1984. Även låten "You belong to the city" som hördes i den populära tv-serien "Miami vice" blev en stor framgång.

Sent på måndagskvällen briserade nyheten att 67-årige Glenn Frey, en av grundarna av det amerikanska rockbandet Eagles, är död. Under natten har stjärnorna vänt sig till sociala medier för att ventilera sin sorg och sina minnen.

"Fantastisk talang"

Komikern och skådespelaren Steve Martin, chockades av dödsbeskedet: "Min vän sedan de tidiga dagarna, och en viktig medlem av Eagles, är död. Vi älskar dig, Glenn", skriver han på Twitter.

Även countrystjärnan Brad Paisley uttryckte sorg och chock, och passade även på att tacka för Freys musikaliska gärning: "Tack för all musik som banade väg för så många andra", twittrade han och fick medhåll av skräckförfattaren Stephen King: "Fantastisk låtskrivare, fantastisk musiker, fantastisk talang".

Musiker som Nils Lofgren, Meat Loaf, Brian Wilson och Toby Keith uttryckte också sin bestörtning på nätet, och One Direction-stjärnan Niall Horan citerade Eagles-låten "No more cloudy days" från 2007.

Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx gav en känga till döden i sin tweet, där han syftade på alla de musiker som gått bort den senaste tiden, som Lemmy Kilmister och David Bowie: "Vila i frid, Glenn Frey. Tack för alla låtar och kraftfulla texter. Jesus, kan liemannen vänligen ta en paus nu?", skrev han.

"Påverkade miljontals"

I samband med dödsbeskedet hyllade även parhästen Don Henley hyllar Frey i ett kärleksfullt uttalande som publicerades i tidskriften Rolling Stone på måndagen:

"Han var som en bror för mig, vi var en familj och som i alla familjer finns det ett mått av dysfunktion", skriver Henley och fortsätter lite längre fram att " jag tror knappast på ödet men jag är säker på att när min väg korsades med Glenn Lewis Freys 1970, så förändrades mitt liv för alltid, och det påverkade i slutändan livet för miljontals andra människor på denna planet".

Eagles var en enorm framgångssaga under 1970-talet och bandet är mest känt för monsterhiten "Hotel California". 1980-talsstjärnorna och skådespelarna Melissa Gilbert och Rob Lowe twittrade båda vad en hel generation förmodligen känner inför Freys död: "Tack för soundtracket till mitt liv".