Fakta: "Regissörernas val"

"Regissörernas val" är en satsning från Svenska Filminstitutet och Folkets Hus och Parker för att tillgängliggöra det svenska filmarvet på svenska biografer. De sju filmer som ingår i programmet är alla digitalt nyrestaurerade.

Filmerna som ingår är Victor Sjöströms "Ingeborg Holm" (1913), Alf Sjöbergs "Fröken Julie" (1951), Ingmar Bergmans "Smultronstället" (1957) och "Jungfrukällan" (1960), Bo Widerbergs "Barnvagnen" (1963), Henning Carlsens "Svält" (1966) och Suzanne Ostens "Skyddsängeln" (1990).

Regissörerna valde följande filmer. Wes Anderson: "Jungfrukällan", Alexander Payne: "Ingeborg Holm", Lars von Trier: "Barnvagnen", Agnès Varda: "Svält", Agnieszka Holland "Skyddsängeln", Marzieh Makhmalbaf "Smultronstället" och Aki Kaurismäki "Fröken Julie".

Sju svenska filmklassiker, bland dem Bo Widerbergs "Barnvagnen" och Ingmar Bergmans "Jungfrukällan" och "Smultronstället", kan från och med i höst ses på biografdukar över landet.

Filmerna ingår i "Regissörernas val", en satsning från Svenska Filminstitutet och biografägaren Folkets Hus och Parker, som ska möjliggöra för svenskar att ta del av det svenska filmarvet på stor duk.

De sju filmerna har valts ut av regissörerna Wes Anderson, Alexander Payne, Lars von Trier, Agnès Varda, Agnieszka Holland, Marzieh Makhmalbaf och Aki Kaurismäki.

"Redan på stumfilmstiden var Sverige ett av de länder som förnyade filmkonsten och gjorde film som påverkade samhället. Vi har onekligen många filmer som nått ut i världen, av regissörer som Victor Sjöström, Bo Widerberg, Suzanne Osten och inte minst Ingmar Bergman", säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Folkets Hus och Parker äger cirka 160 biografer runt om i landet. Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg är först ut bland de städer som ska visa de sju filmerna under hösten.