Fakta: "Bullets over Broadway"

Musikalen baseras på Woody Allen-filmen "Kulregn över Broadway" som gick upp på biograferna 1994 med bland andra John Cusack, Dianne Wiest och Jennifer Tilly i rollerna. Filmen nominerades till sju Oscars och vann en – Wiest fick priset för bästa kvinnliga biroll.

Handlingen kretsar kring en ung manusförfattare som försöker slå sig in på Broadway. För att finansiera sin pjäs går han med på att anlita en gangsters flickvän som skådespelare – hon är talanglös men däremot visar det sig att hennes livvakt är ett manusgeni.

Musikalen "Bullets over Broadway" sattes upp på Broadway 2014 och nominerades till sex Tony-priser. När den nu sätts upp i Sverige blir det Europapremiär.

I den svenska uppsättningen, som får premiär på Göta Lejon i Stockholm den 10 september, medverkar bland andra Helen Sjöholm, Shima Niavarani, Johan Rabaeus, Linus Wahlgren och Johan Rheborg. Emma Bucht står för regin.

Det ekar högt i Göta Lejons foajé när Johan Rheborg kliver ut från salongen för en kort paus från repetitionerna. Komikern och skådespelaren bär nämligen blankputsade steppskor till sina grå träningskläder.

– Det är skitsvårt att steppa och det kräver väldigt mycket repetition. Man får förenkla och begränsa så att när man väl gör det så blir det effektfullt. Men det är vansinnigt roligt, jag kan lägga in det i min "comedy" sedan, jag ser en oerhörd potential, skojar han.

Rheborg, som spelar gangsterlivvakten Cheech i den svenska uppsättningen, slår sig ner för att luncha med två av sina namnkunniga skådespelarkamrater – Helen Sjöholm, som spelar skådespelerskan Helen Sinclair, och Linus Wahlgren, som spelar manusförfattaren David Shane.

Woody Allen

Tillsammans med Johan Rheborg (gangstern Nick Valenti) och Shima Niavarani (Valentis skådespelande flickvän Olive Neal) utgör de kärnan i den stjärntäta "Bullets over Broadway"-ensemblen.

– Det är en bra "cast" för vi kommer från så otroligt olika håll. Vi har olika sätt att närma oss det som vi gör och det tror jag är väldigt bra, säger Helen Sjöholm.

"Bullets over Broadway" är baserad på Woody Allens Oscarsbelönade långfilm "Kulregn över Broadway" från 1994. Musikalversionen hade premiär på Broadway först 2014 och den svenska uppsättningen är den första i Europa.

– Vi är först på bollen och det är skitkul, säger Helen Sjöholm.

Ny slags roll

Hon berättar att det inte gick att tacka nej till rollen som diviga Helen Sinclair.

– Jag har gjort många olika roller men jag har ofta varit så jordnära. Det här var på så vis nytt för mig, det är en typ av roll som jag aldrig har gjort. Vid premiären kommer jag att vara en total diva, jag jobbar på det, säger Helen Sjöholm.

De beskriver arbetet som njutningsfullt – inte minst på grund av att spelscenerna är lika viktiga som sången och dansen.

– I många musikaler är det en kort text som ska leda in en låt som driver handlingen framåt. Här är det ju jättemånga scener som inte avslutas med en låt och då får scenerna ta plats, säger Linus Wahlgren.

– Det är en bra pjäs i grunden, säger Helen Sjöholm.

Förändringar

Johan Rheborg är den enda i gänget som har sett originalmusikalen i New York.

– Det var väldigt bjussigt, roligt, färgglatt, häftigt dans och häftiga kläder. Jag tänkte att om jag själv går på musikal hemma, då vill jag nog se något sådant här. Så jag tyckte att den där kan man göra, och man kan göra om den lite, säger han.

Och det har man också gjort – en del partier från Broadwaymusikalen är borta samtidigt som andra scener från filmen har lyfts in.

– Det är lite förändringar här och där, förhoppningsvis till det bättre, säger Johan Rheborg.

"Bullets over Broadway" får premiär den 10 september.