Fakta: Oliver Stone

Född: 1946 i New York, USA.

Bakgrund: Hoppade av universitetsstudierna vid Yale och enrollerades som soldat i Vietnamkriget. Debuterade som filmskapare med "Last year in Viet Nam" 1971, som följdes upp med skräckfilmen "Seizure" 1974. Skrev manus till filmer som "Midnight Express" (som han Oscarsbelönades för) och "Scarface".

Genombrott som regissör: Slog igenom med krigsfilmen "Plutonen" 1986. Fick en regi-Oscar samtidigt som filmen också vann pris i kategorin Årets bästa film.

Andra kända Stone-filmer: "Wall Street", "Född den fjärde juli", "Natural born killers", "Wall Street: Money never sleeps".

Aktuell med: Filmen "Snowden" som får svensk biopremiär den 16 september.

Donald Trump har inte en chans att bli vald till USA:s president – men situationen blir inte bättre när Hilary Clinton blir vald.

Orden kommer från Oliver Stone. Han motiverar dem så här:

– Hon kommer att kasta oss in i en rad nya krig. Och vem vet vad som kommer att hända med vår relation till Ryssland?

Rädd för avlyssning

Jag har ringt upp Stone i hans hem i Los Angeles. Till en början är det en lite bisarr upplevelse eftersom han talar om sin motvilja mot telefonintervjuer och om hur möjligheten finns att vi blir avlyssnade. "Det hade varit bättre om du hade kommit hit och vi hade kunnat mötas öga mot öga", säger han.

Anledningen till samtalet är hans film "Snowden", som handlar om visselblåsaren Edward Snowden och dennes väg fram till att bli en hjälte för stora delar av världen, men stämplad som landsförrädare av USA;s politiska ledning.

– Från början ville jag inte göra filmen, jag insåg att det skulle innebära problem. Sedan blev jag övertygad, och jag reste nio gånger till Moskva för att träffa honom. Han var mycket behjälplig och kom med råd. Vi lyssnade på det han sade, och sedan diskuterade vi och bedömde det.

– Filmen var svår att göra, de personer den handlar om lever, det finns alltid en risk att man blir stämd.

Filmbolagen sade nej

Stone säger att inget av de stora filmbolagen ville göra filmen, trots att många gillade manuset och skådespelarna och att budgeten var relativt låg.

– Men alla studior ägs av stora bolag, och där var man rädda för besvär och för att stöta sig med etablissemanget.

De viktiga händelserna i filmen har inträffat på riktigt, men en del av det andra är dramatiserat för att passa filmberättandet.

– Det är ju en story som fortfarande pågår.

"Snowden" är ännu en Oliver Stone-film om verkliga händelser och personer. Vad är det som gör detta så fascinerande? Han skrattar.

– Därför att de utgör grunden till bättre historier. De är viktigare.

Stone menar att tillståndet i världen är sådant att vi nu befinner oss i det samhälle George Orwell beskrev i 1984.

– Det året skrev Time Magazine att 1984 kom och gick. Men nu är vi där. Världen har aldrig varit så reglerad som nu, vi har aldrig varit så övervakade som nu.

Vad gör Stone härnäst? Han har idéer både för en ny film och för en ny tv-serie, men det är ingenting han kan tala om ännu.