Fakta: 17 filmer att hålla utkik efter

1. "The hateful eight" av Quentin Tarantino. Ett gäng prisjägare finner skydd i en stuga under en snöstorm i 1800-talets Wyoming. Kommer de att överleva? Premiär: 13 januari.

2. "Suffragette" av Sarah Gavron. Carey Mulligan och Meryl Streep i dramat om den brittiska undergroundrörelsen för kvinnlig rösträtt. Premiär: 15 januari.

3. "Steve Jobs" av Danny Boyle. Michael Fassbender spelar mannen bakom den digitala revolutionen. Premiär: 22 januari.

4. "The big short" av Adam McKay. Stjärnspäckat drama om några outsiders som förutsåg finanskrisen och som utmanade storbankerna. Premiär: 22 januari.

5. "The revenant" av Alejandro González Iñárritu. Leonardo DiCaprio är ute efter hämnd i 1820-talets amerikanska vildmarker. Oscarssnacket går redan. Premiär: 29 januari.

6. "The Danish girl". Alicia Vikander och Eddie Redmayne berättar historien om världens första öppna transperson. Premiär: 5 februari.

7. "Zoolander 2". En högtidsdag för alla som längtat efter de legendariska manliga modellerna Derek och Hansels återkomst. Premiär: 12 februari.

8. "Love" av Gaspar Noé. Ständigt kontroversielle Noé bjuder på explicit arthousesex, som fick publiken att rodna vid premiären i Cannes. Premiär: 12 februari.

9. "Spotlight" av Tom McCarthy. Sann historia om hur grävande reportrar på Boston Globe avslöjade en pedofilskandal inom den katolska kyrkan. Med Mark Ruffalo och Rachel McAdams. Premiär: 12 februari.

10. "Hail, Caesar". Bröderna Coens nya komedi utspelar sig på 1950-talet i Hollywood. Premiär 19 februari.

11. "Batman vs Superman: Dawn of justice" av Zack Snyder. Trailern är oroväckande men det blir ändå spännande att se vad Ben Affleck och Henry Cavill möjligen har att tillföra superhjältegenren igen. Premiär: 23 mars.

12. "Sisters" av Jason Moore. Tina Fey och Amy Poehler spelar ett systerpar som ska ha en sista, storslagen fest innan deras föräldrahem säljs. Premiär 11 mars.

13. "Kung fu panda 3" av Alessandro Carloni och Jennifer Yuh. Allas gulliga favoritpanda Po dyker upp igen. Premiär: 18 mars.

14. "Room" av Lenny Abrahamson. Oscarsbuzzet är redan starkt för den här indiepärlan där Brie Larson spelar en kvinna som lyckas lämna det rum som hon blivit intvingad i, efter fem års fångenskap. Premiär: 18 mars.

15. "London has fallen" av Babak Najafi. Det blir kul att se vad svenske "Snabba cash 2"-regissören Najafi gör av den här bombastiska uppföljaren, där Gerard Butler åter hamnar i hetluften. Premiär: 1 april.

16. "Angry birds" av Clay Kaytis och fergal Reilly. Datorspelsfavoriterna har naturligtvis fått en egen film. Räkna med arga fåglar och lömska grisar. Premiär: 13 maj.

17. "X-Men: Apocalypse" av Bryan Singer. Våra mutanter måste slåss mot världens första mutant, Apocalypse. Premiär: 20 maj.

Fakta: Experterna tipsar

Karin Svensson, filmkritiker, TT:

1. "Suffragette". Tvätteriarbetaren Maud (Carey Mulligan) blir en av rörelsens fotsoldater och krossar skyltfönster och spränger telefonkiosker i kampen för kvinnlig rösträtt i den spännande historien om de brittiska suffragetterna. Premiär: 16 januari.

2. "Anomalisa". Manusförfattaren Charlie Kaufman har gjort djupa avtryck med filmer som "Adaptation" och "Eternal sunshine of the spotless mind". Hans första animerade film har mottagits med jublande recensioner. Premiär: 12 februari.

3. "SVJ". Roald Dahls berättelse om Sophie som blir bortrövad av Stora Vänliga Jätten är ett svindlande äventyr med underbara språkliga krumbukter. Man kan bara hoppas att även filmversionen innehåller ljuvligheten som "brallknall" och "flickeflarn". Självaste Steven Spielberg står för regin. Premiär: 22 juni.

Fredrik Sahlin, programledare Babel bio och filmkritiker, SVT:

1. "Tarzan". Som barn var jag ett stort fan av den adlige apan Lord Greystoke. Hade koll på alla filmerna, böckerna och TV-serierna - så även om risken för besvikelse inte är liten, räknar jag med att det blir en frejdig nostalgifest. Alexander Skarsgård ser imponerande Tarzan-lik ut i trailern. Premiär: Juli.

2. "Invasion!". Regissören Gabriela Pichler gör film på författaren Jonas Hassen Khemiris manus. Kulturkreddigare kombo är svår att tänka sig. Premiär: Till hösten.

3. "Babel bio". För egen del blir SVT:s första filmprogram på mycket länge en självklar höjdpunkt. Hoppas det blir det för publiken också... Premiär: 13 januari.

Miranda Sigander, filmkritiker, TT:

1. "The Danish girl". Mest för att Alicia Vikander alltid är så knäckande bra. Och den här gången kanske hon vinner en Oscar på kuppen! Premiär: 5 februari.

2. "Hail, Caesar" är bröderna Coens nya, som handlar om en fixare som ska hålla koll på de stora stjärnorna i 50-talets Hollywood. Lovande om man gillar brödernas skruvade humor och bakom- kulisserna-skildringar. Med Scarlett Johansson, Tilda Swinton och George Clooney. Premiär: 19 februari.

3. Nya "Ghostbusters". En barndomsfavorit som görs om på nytt med en rollista som imponerar: Kristen Wiig, Melissa McCarthy och Bill Murray. Måste ju bli kul. Premiär: 22 juli.

"Oscarsfönstret" är ett namn – "awards season" ett annat – på perioden i januari och februari då filmpriser som Oscar, Golden Globe och Guldbaggen ska delas ut. Det är också en betydelsefull tid för de svenska biograferna eftersom många filmer får gratisreklam av uppståndelsen.

Biobesökarna kan med andra ord dels se fram emot smalare filmer som på förhand har blivit omtalade, som Paolo Sorrentinos "Youth" och Hou Hsiao-Hsiens "The assassin", under årets första månader – men även mer "givna" publikmagneter.

– "The revenant" kommer att locka folk. Sedan kommer även Sacha Baron Cohens nya film "Grimsby" i februari, och hans komedier har gått jättebra tidigare. De animerade Disneyfilmerna "Den gode dinosaurien" och "Zootropolis" har också premiär i vinter och de brukar alltid få många besökare, säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio.

Tror på Vikander

På Folkets Hus och Parkers biografer runtom i landet är de breda svenska filmerna mycket viktiga. Mathias Holtz, filmsättare på Folkets Hus och Parker, tror dessutom att Tom Hoopers "The Danish girl" – med Alicia Vikander i en av huvudrollerna – kommer att väcka biopublikens intresse.

– Vi har storstadsbiografer som är renodlade kvalitetsfilmsbiografer, och där tror jag att den kommer att sitta som en smäck. I övriga städer kommer det att vara lite beroende på vilka nomineringar den får, säger Holtz.

Stort format lockar

När Filmstaden Scandinavia öppnade i mitten på november innebar det att Sverige fick sin första Imax-biograf. Suget efter att se film i jätteformatet har varit över förväntan, enligt Per Mårtensson.

– Vi visste att intresset skulle vara stort, men inte så enormt som det har varit. Vissa veckor har vi faktiskt varit den bästa Imax-salongen i världen, säger han.

Nästa film att visas i Imax blir Marvel-filmen "Deadpool", med premiär den 12 februari. Per Mårtensson säger att Imax har utlovat mellan 30 och 40 titlar per år i det stora formatet och att SF Bio löpande utvärderar vilken typ av film som drar åt sig mest intresse.