I TV4-programmet valde Strömstedt att göra en egen version av Ace of Base-låten "Happy nation" från 1993. Han kallade sin tolkning för "Lyckolandet", och berättade att den handlar om att vi lever i samma värld allihop och att alla människor borde ha samma möjligheter.

– Det finns så många krafter, inte minst i Sverige just nu, som inte tycker så. Därför ville jag skriva en text som sätter fingret på det, sade han i programmet innan han sjöng låten, med en text som bland annat nämner "järnrörsligan med trollsvans": Sverigedemokraterna och sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Tusentals delningar

Senare utvecklade han sina tankar på Facebook: "Jag är stolt att leva i ett land där de flesta ser det som självklart att alla människor är lika värda. Men jag är också rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett "vi" som har rättigheter, och ett "dem" som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans", skriver han i ett inlägg som hittills gillats mer än 93 000 gånger och delats över 20 000 gånger.

"Tack Niklas. Respekt" och "Civilkurage är en bristvara nuförtiden", skriver några till artisten.

Men TV4 får också kritik i sociala medier för att föra in politiska budskap i programmet. "Trodde det var ett lättsamt underhållningsprogram? Tydligen har det omgjorts till politisk plattform", lyder en kommentar på kanalens Facebook och många uttrycker liknande åsikter.

TT har sökt Niklas Strömstedt, som hälsar i ett sms: "'Lyckolandet är en sång som verkligen engagerar. Har aldrig varit med om en sån kärlek på nätet. Samtidigt är det såklart några som är arga och tycker annorlunda än jag. Så är det i en demokrati. Och det är bra".

Spelar låten

Sveriges Radio tänker spela låten precis som med alla andra i programmet, säger Jonas Westman, redaktionschef för musikläggning.

– Vi spelar de senaste "Så mycket bättre"-låtarna varje vecka, och vi ser ingen anledning att ändra det den här gången, säger Jonas Westman.

För ett par år sedan beslutade SR att Timbuktu och Kartellens låt "Svarta duvor och vissna liljor" inte fick spelas okommenterad eftersom den innebar ett ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna. Men det fallet var annorlunda, säger Westman.

– Den namnger Jimmie Åkesson och det finns ett hot i låten. Sebbe Staxx (från Kartellen) var åtalad för hot mot Åkesson tidigare och vi var på väg in i ett valår då vi måste ta speciell hänsyn, säger han.