Fakta: Vincent van Gogh

Nederländsk konstnär (1853-1890) som räknas som en av den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare.

Studerade vid konstakademin i Antwerpen och flyttade senare till Paris där hans bror var konsthandlare.

Stod nära post-impressionisten Paul Gauguin som han även bodde tillsammans med under en kortare period. Vincent van Gogh skar av sig en örsnibb efter ett gräl med Gauguin.

Skrev in sig själv på ett så kallat nervhem i Saint-Rémy-en-Provence under sitt sista år i livet. Avled efter att han skjutit sig själv.

En stor del av hans målningar blev tillgängliga för allmänheten i samband med att Rijksmuseum Vincent van Gogh öppnade i Amsterdam.

Källa: NE

"Målningarna har hittats! Jag hade slutat hoppas att jag någonsin skulle kunna uttala dessa ord. Det är fortfarande inte säkert när målningarna kan återvända till Amsterdam. Men jag litar på att vi, återigen, kan räkna med de italienska myndigheternas ovillkorliga stöd", säger van Gogh-museets chef Axel Rüger i ett pressmeddelande som publicerats på museets hemsida.

De två målningarna, "Havsutsikt i Scheveningen" från 1882 och "Församlingen lämnar Reformerta kyrkan i Nuenen" från 1884, avlägsnades från sina ramar vid kuppen mot museet 2002 och har endast tillfogats mindre skador, enligt pressmeddelandet.

Målningarna hittades i samband med att italiensk ekobrottspolis beslagtog tillgångar värda flera miljoner euro från en maffiagrupp som verkar i området runt storstaden Neapel, och som anklagas för att vara inblandad i den internationella kokainhandeln, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Målningarna stals från Van Gogh-museet i en uppmärksammad kupp i december 2002 där tjuvarna bröt sig in genom taket. Stölden kunde genomföras trots att det fanns väktare på museet dygnet runt. Två män dömdes senare till fängelse för stölden.