– Om jag fortsätter i den här takten kanske skivan blir klar i år faktiskt. Jag vet inte alls än, men det är vad jag hoppas på.

Den norska artisten Susanne Sundfør om arbetet med sin nya skiva. (TT)

Fakta: Susanne Sundfør

Ålder: 30 år.

Från: Haugesund, Norge.

Karriär: Gav ut sitt självbetitlade debutalbum 2007. Har sedan dess släppt ytterligare fem album. Det senaste, "Ten love songs" kom i fjol.

Aktuell med: Fyra Sverigespelningar; 29/3 Stockholm, 30/3 Göteborg, 31/3 Lund och 8/3 Umeå.

Hon vill inte beskriva sin senaste skiva som ett internationellt genombrott, eftersom hon tycker att begreppet genombrott är något väldigt subjektivt. Men hon märker tydligt av ett före och ett efter "Ten love songs".

– Mitt mål har alltid varit att få turnera och nu kan jag göra längre turnéer utomlands och fler personer kommer till spelningarna. Det är fantastiskt, säger Susanne Sundfør till TT.

Det senaste albumet är till skillnad från hennes tidigare en ren popplatta. Målet var att göra ett album med tydliga melodier, enkla texter och ett raka budskap.

– Det är ganska motsägelsefullt, men det var faktiskt mycket svårare att göra den här skivan än de tidigare, säger hon.

En av anledningarna är att hon producerade stora delar av albumet själv. Hon var med och arbetade med produktion av "The silicone veil" (2012) också, men nu har hon för första gången producerat flera låtar helt på egen hand.

Ny skiva på gång

Efter arbetet med "Ten love songs" kände hon sig helt slut och lovade sig själv att aldrig utsätta sig för det igen.

Men nu har hon ändrat sig.

– Jag var absolut och totalt utmattad efter den förra skivan, säger hon.

Det tog lång tid att komma på fötter igen, men nu känner hon att hon är tillbaka.

– Jag skriver nya låtar, känner mig inspirerad och vill göra det igen. Men jag ska försöka vara lite snällare mot mig själv den här gången och inte pressa mig själv så hårt.

Arbetet är redan i full gång och Susanne Sundfør känner sig ivrig att bli klar. Hon har gjort några demoinspelningar och bedömer att hon är halvvägs klar med att skriva låtarna.

– Om jag fortsätter i den här takten kanske skivan blir klar i år faktiskt. Jag vet inte alls än, men det är vad jag hoppas på.

"Skäms över det"

Hon hittar snarare sin inspiration i film, tv-serier, romaner och lyrik än i musik.

– Jag skäms över det, men jag har långa perioder då jag knappt lyssnar på musik, säger hon.

Hon menar att det ibland blir för mycket att ta in när hon lyssnar på musik; att hon hela tiden söker efter nya ljud, rytmer och känslor att använda i sitt eget skapande och att hon då och då behöver ett uppehåll från lyssnandet.

– Jag gör det för att jag ska kunna njuta av musiken igen, säger hon.

Men att titta på film och tv går bra. Just nu gillar hon "London spy" och har just sett klart "Hannibal" med Mads Mikkelsen i titelrollen. Musiken i serien är gjord av Brian Reitzell som har gjort musik till flera av Sofia Coppolas filmer.

– Det är fascinerande när film- eller tv-musiken är så bra att man faktiskt glömmer bort att den är där. "Hannibal" var bland det mest inspirerande jag har sett på länge!

Hon rekommenderar serien till den som inte har sett den – men tipsar om att se den på dagtid.

– Se den inte innan du ska sova, då kommer du att drömma mardrömmar!