Fakta: Radarparet Hanks-Spielberg

Samarbetet började redan 1986 när Steven Spielberg producerade filmen "Hem dyra hem" med Tom Hanks och fortsatte i "Joe och vulkanen" 1990.

1998 regisserade Spielberg Hanks för första gången i "Rädda menige Ryan". Fyra år senare sammanstrålar de i "Catch me if you can" och 2004 i "The terminal". Även miniserierna "Band of brothers" (2001) och "The pacific" (2010) är frukten av samarbetet mellan de båda.

Aktuellt just nu: Den 27 november har "Spionernas bro", som regisseras av Spielberg och där Hanks spelar huvudrollen, svensk biopremiär.

Tom Hanks är inte sen med att återgälda komplimangen:

– Det går inte att säga nej när chefen hör av sig. Det här är fjärde filmen där han har regisserat mig, och det känns alltid lika tursamt när han ringer.

"Spionernas bro" bygger på verkliga händelser, som utspelades i USA och Tyskland under det kalla krigets dagar. Hanks spelar advokaten James Donovan som får i uppdrag att i en rättegång försvara en rysk spion. Det är inte tänkt att Donovan ska ta sitt jobb på allvar, det ska mera vara en skådeprocess, men han är fast besluten att ge spionen ett riktigt försvar.

Hat och hot

Detta leder till att han blir hatad och hotad – och till att han senare blir den som måste arrangera en utväxling mellan den ryske spionen och den över Sovjet nerskjutne amerikanske piloten Gary Powers.

– Donovan var en man som stod upp för det han trodde på. Jag har alltid varit fascinerad av sådana berättelser – det gäller också till exempel "Amistad" och "Schindler's list", säger Spielberg till TT.

Hanks har spelat verkliga karaktärer förr – hur sätter han sig in i en sådan roll?

– Jag spelar killen. Han har min röst och min näsa. Det var ett fantastiskt manus med lysande scener. Jag jobbade mycket med att sätta mig in i vad han gick igenom, och varifrån det kom alltihop.

– Det var fantastiskt att få vara med om att återskapa historia på de platser där det hände i verkligheten, som till exempel den bro där fångutväxlingen ägde rum.

"Fruktansvärt kallt"

Det var ett ställe som Tom Hanks ändå skulle ha besökt som turist, konstaterar han.

– Det enda negativa var att det var fruktansvärt kallt under de tre nätter vi filmade där. Alla i teamet var klädda i tjocka dunjackor, medan vi skådespelare bara hade vanliga ytterkläder på oss. Vi var tolv skådespelare som desperat försökte hålla oss varma. Men det var väl passande för en film som handlar om det kalla kriget.

Steven Spielberg jobbar på i en rasande takt och verkar alltid ha flera filmer på gång samtidigt (nästa projekt, familjefilmen "BFG", kommer redan nu till sommaren). Han säger att han inte ens kan stava till ordet pension.

– Film betyder fortfarande varken mer eller mindre för mig än det gjorde när jag debuterade med "Duellen". På många sätt har jag växt under de år som gått, jag har gjort stora kommersiella filmer och mindre, seriösa dramer. Jag har alltid velat berätta historier som har betytt någonting för mig.

– Jag har gjort film för att frigöra mig från mina demoner och kasta dem på er i publiken.