Fakta: "Captain America: Civil war"

Fortsätter där "Avengers: Age of Ultron" slutade. Superhjältarna i Avengers fortsätter med sin mission att försöka skydda mänskligheten, men en ny internationell incident sätter politisk press på gruppen. Det ställer Captain America och Iron Man mot varandra, samtidigt som en ny superskurk hotar världen.

Filmen är regisserad av Anthony och Joe Russo och manuset är skrivet av Christopher Markus och Stephen McFeely. Förutom Chris Evans medverkar skådespelare som Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Sebastian Stan och Anthony Mackie i den. "Captain America: Civil war" har svensk biopremiär den 27 april.

I de flesta superhjältefilmer är det lätt att skilja mellan de onda och de goda. Men i "Captain America: Civil war" är det inte lika enkelt. När TT besöker inspelningen i Berlin säger Evans i en paus:

– Ingen är uppenbar skurk här, det finns ingen fel sida.

"Andra lager skinn"

Denna dag äger inspelningen rum i ett garage under en stor mässlokal i utkanten av Berlin. Scenen som filmas visar hur Captain America slåss mot en motståndare när en armada av polisbilar plötsligt kommer inkörande och stoppar fajten. Scenen tas om och om igen. Ett par timmar senare tar Evans emot i sin trailer några hundra meter därifrån.

– Uniformen känns nästan som ett andra lager skinn nu, säger han och skrattar.

– När jag gjorde den första "Avengers"-filmen kände jag mig lite bortkommen, jag var omgiven av så många oerhört duktiga skådespelare. Nu känns det annorlunda, och att jag tackade ja till den här rollen är det bästa beslutet i mitt liv.

Captain America har det inte så enkelt, konstaterar Evans.

– Han är en rak kille som vill göra det rätta, men som kanske inte alltid fattar de rätta besluten. Jag kan känna för det. Jag tycker att jag själv är en person som är sympatisk. Så länge du inte gör någonting avskyvärt är jag din vän. Men det är inte lätt att vara hjälte.

– I den här filmen vill regeringen bestämma, det blir en politisk debatt och det blir svårt för Captain America att bestämma vad han ska göra.

Psykologisk thriller

Bröderna Anthony och Joe Russo, som regisserade även första filmen om Captain America, menar att den nya filmen är en sorts psykologisk thriller.

– Thrillerelementet tillåter oss att gå in på mera känslomässiga bitar i stället för att det bara ska handla om figurer som bankar på varandra. Våra favorithjältar slåss mot varandra, och det finns en massa komplicerad handling bakåt. Det är svårt att göra superhjältefilmer, hur ska de se ut, vad ska hända, hur ska vi kunna chocka publiken?

– Vi ser mycket på andra filmer, tittar på deras struktur, vad kan det ge oss? Vi har bland annat tittat på Brian de Palma och på David Fincher. "Seven" har haft stort inflytande på oss. Allt handlar om hur man använder effekterna till att fördjupa karaktärerna.

Första svarta superhjälten

Vi träffar också Chadwick Boseman, som spelar Black Panther. Det är den första svarta amerikanska superhjälten.

– Det är en utmaning, och det betyder olika saker för olika människor. Den här karaktären har karisma och får respekt och jag känner pressen på mig att få fram det.

Redan innan "Captain America: Civil war" har haft premiär har bröderna Russo fått jobbet att skriva och regissera de två kommande "Avengers"-filmerna.

– Vi har lite idéer som vi jobbar på tillsammans med Kevin Feige och de andra i hjärntrusten på Marvel.