Fakta: Susanne Bier

Född: 1960

Yrke: Filmregissör, manusförfattare, producent.

Bor: Köpenhamn

Familj: Gift med filmkompositören Jesper Winge Leisner. Två vuxna barn.

Bakgrund: Studerade konst vid Bezalet Academy of Arts & Design i Jerusalem och arkitektur vid AA School i London, innan hon tog examen från Den Danske Filmskoles regilinje. Har regisserat filmerna "Freud flyttar hemifrån…" (1991), "Taxi till Portugal" (1993), "Pensionat Oskar" (1995), "Sekten" (1997), "Den enda rätta" (1999), "Livet är en schlager" (2000), "Älskar dig för evigt" (2002), "Bröder" (2004), "Efter bröllopet" (2006, Oscars-nominerad 2007), "Things we lost in the fire" (2007), "Hämnden" (2010, vann Oscar för bästa icke engelskspråkiga film), "Bröllop i Italien" (2012), "Serena" (2014).

Aktuell med: "The night manager" som strömmas av C More just nu.

Att regissören bakom dramer som "Efter bröllopet" och Oscarvinnaren "Hämnden" säger detta, beror på att hon fått aptit på att göra spionthrillers. Det är hon som har regisserat den sex avsnitt långa tv-serien "The night manager", som just nu strömmas på C More.

– Jag hade länge velat göra en tv-serie. En del av de bästa manusen finns där, och jag tycker själv om att sitta hemma och klämma en hel serie på ett par dagar, säger hon när TT möter henne på filmfestivalen i Berlin.

Le Carré på plats

Sedan två år tillbaka ägnar festivalen ett par dagar till nyproducerade tv-serier från hela världen – Bier har kommit med sina huvudrollsinnehavare Tom Hiddleston, Hugh Laurie och Olivia Colman. Samt, inte minst, romanförlagans författare John Le Carré, som går omkring i intervjuhotellets korridorer och ser ut att trivas med tillvaron.

– Fast jag har inte varit inblandad i att göra serien, säger han när TT talar med honom.

"The night manager" handlar om hur en nattportier på ett lyxhotell av en slump dras in i en intrig kring vapensmuggling och en hänsynslös multimiljonär som till det yttre är en välgörare men som tjänar sina pengar på vapensmuggling. Handlingen i boken har uppdaterats så den utspelas mot fonden av den arabiska våren.

– Att göra en tv-serie jämfört med film kan jämföras med en novell kontra en roman, säger Susanne Bier.

– Det finns mer utrymme att gå in på sidospår. Samtidigt ser jag det här som en enda lång film.

Sex och våld

Det är gott om sex och våld i "The night manager", men till skillnad från många andra serier är det sällan den blir explicit. Bier säger att det var ett medvetet beslut att göra då.

– Jag ville att det skulle se elegant ut, och då kan man inte frossa i sex och våld.

Hon talar mycket varmt om sina skådespelare, inte minst Hugh Laurie, som spelar vapensmugglaren Roper.

– Hugh är en oerhört skarp, intelligent och rolig person, men jag tror inte man ska göra honom arg. Och detta använder han här, precis som han gjorde det i "House". Under seriens gång blir det alltmer uppenbart att Roper inte är någon man ska ta lätt på.

Blir det mer tv för Susanne Bier framöver? Ja, gärna, säger hon.

– Men självfallet också film. Jag vill gärna göra något danskt igen, men just nu vet jag inte vad nästa projekt blir.