Fakta: De har gått vidare i Melodifestivalen

Till finalen i Friends arena 12/3:

Ace Wilder: "Don't worry"

Robin Bengtsson: "Constellation prize"

Wiktoria: "Save me"

David Lindgren" We are your tomorrow"

Oscar Zia: "Human"

Lisa Ajax: "My heart wants me dead"

Till Andra chansen i Halmstad 5/3:

Albin & Mattias: "Rik"

Samir & Viktor: "Bada nakna"

Isa: "I will wait"

Molly Pettersson Hammar: "Hunger"

Saraha: "Kizunguzungu"

Boris René: "Put your love on me"

Fakta: Deltagarna om den moderna trenden

Sara "Saraha" Larsson:

– Det har ju varit flera debutanter som har gått vidare, folk är kanske sugna på nya grejer.

Helena Gutarra:

– Det känns som att det är lite nya tider I Mellon. Sakta men säkert kommer folk att vänja sig.

Lisa Ajax:

– Musiken förändras hela tiden. Det är nya generationer som tittar nu och som gillar en annan typ av musik. Men egentligen spelar det ingen roll, man når ju fram till den publik som gillar ens musik ändå.

Tonåringarna Oscar Zia och Lisa Ajax gick direkt till final när Melodifestivalens tredje deltävling hölls i Norrköping. Debutanterna Saraha och Boris René är i princip helt gröna i den svenska musikvärlden, men avancerade till andra chansen.

Sämre gick det för veckans enda riktiga schlagerbidrag. After Dark med veteranen Christer Lindarw i spetsen har ställt upp i tävlingen totalt tre gånger. 2004 slutade de på bronsplats i finalen med låten "Dolce vita", som sedan har blivit en klassiker i schlagervärlden.

Nu kom After Dark sist i sin deltävling.

Går inte hem

Finalisten Oscar Zia tycker att det är synd.

– Men du har inte den traditionella schlagermusiken på topplistorna längre och då kanske det inte heller går hem på samma sätt längre, säger han till TT.

Christer Lindarw tror själv att en förklaring kan vara att det är många ungdomar som tittar och som röstar väldigt många gånger.

– Vår publik som är lite mer mogen kanske inte röstar i vanliga fall, men så tänker de att "jag ska rösta på After Dark". Men de ringer bara en gång. Vi kanske har lika många som röstar, men ungdomarna blir gånger fem.

Inte heller i de tidigare deltävlingarna har de klassiska schlagerbidragen eller tävlingens veteraner fått tillräckligt med röster. Krista Siegfreds schlager "Faller" gick inte vidare. Trion Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson slutade på sista plats.

Kan vara över

Nu tror Christer Lindarw att det kan finnas en risk för att SVT inte längre vågar satsa på gammelschlagern.

– Christer Björkman brukar ju vilja ha en blandning. Någon schlager, något åt raphållet och några små popstjärnor. Men om allting bara åker ut så är det risk att det bara blir småpops kvar, säger Lindarw.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman vill dock inte räkna bort schlagern helt. När den fjärde deltävlingen hålls i Gävle på lördag får den klassiska schlagern en sista chans: Den representeras av Linda Bengtzing som uppträder i Melodifestivalen för sjätte gången.

Veteranen drar en lans för schlagergenren. "Nu ska jag representera alla. Hela Sveriges musiksmak. Och schlagern. Från Siw Malmquist till Anna Book och After Dark. Jag är inte nere för räkning!" skriver Linda Bengtzing på Facebook.

Trots den moderna trenden kan det gå vägen för Bengtzing, tror Björkman. Enligt honom kan det "inträda en mättnad" hos publiken så här långt in i tävlingen, vilket leder till ett sug efter variation.

– Man ska aldrig räkna ut schlagern. Aldrig! säger han.