Fakta: Stora journalistpriset

Stora journalistpriset delas varje år ut i fyra kategorier: årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare samt Lukas Bonniers stora journalistpris.

Sistnämnda pris delas ut till en journalist som under många år "visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning".

Priset instiftades av Bonnierföretagen 1966. Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

Källa: Stora journalistpriset (TT)

Cervenka och Isacson prisas för artikelserien om SCA-affären och motiveringen lyder: För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.

Granskningen ledde till att tre tunga toppdirektörer tvingades avgå från sina uppdrag i hygien- och skogsbolaget SCA.

Bäckström Lerneby prisas för reportaget Att skapa ett monster som handlar om en nazistisk brottsling. Motiveringen låter: För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Örstadius utsågs för artikelserien Hackerjournalisten. Motiveringen lyder: För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Kerstin Weigl på Aftonbladet fick Lukas Bonniers Stora journalistpris för långvarig "skicklighet och framstående journalistisk gärning". Hon har i många år skrivit om mäns våld mot kvinnor.