Fakta: Turnéplan

Här uppträder Sven-Bertil Taube i vinter:

29/1 Göteborg, 13/2 Malmö, 14/2 Helsingborg, 21/2 Gävle, 22/2 Umeå, 3/3 Västerås, 4/3 Jönköping, 5/3 Linköping, 10/3 Växjö, 11/3 Halmstad, 18/3 Skövde, 19/3 Örebro, 21/3 och 23/3 Stockholm, 26/3 Sundsvall, 27/3 Uppsala.

Fakta: Sven-Bertil Taube

Född 1934. Son till Astri och Evert Taube.

Skivdebuterade 1954 och har spelat in ett 30-tal skivor sedan dess.

Senaste albumet, "Hommage vol 2", utkom under hösten.

Han har även medverkat i en rad filmer, bland annat "Örnen har landat", "Män som hatar kvinnor och "En enkel till Antibes".

Den folkkäre artisten Sven-Bertil Taube lyckades nå ut till en ny publikgeneration genom sin medverkan i "Så mycket bättre". Enligt siffror som publicerades i Dagens Nyheter ökade Spotify-spelningarna av Taubes katalog med 2 020 procent under programmets start. När nyheten når honom skrattar han bara.

– Oj, fantastiskt! Det visste jag inte. Det var ju härligt, säger han till TT.

Sven-Bertil Taube säger att han har fått "övervägande positiva reaktioner" efter sin medverkan i programmet, och själv har han bara goda minnen:

– Det var väldigt trevligt och lättsamt. Alla var mycket hjälpsamma och förekommande, så det var väldigt skojigt och stimulerande får man säga.

Vid god hälsa

I vinter ger sig Sven-Bertil Taube ut på turné, med start i Göteborg den 29 januari. Den som oroat sig över 81-åringens hälsa efter att han vårdades på sjukhus under hösten kan andas ut, säger han själv.

– Jag blev förkyld och fick en lunginflammation, men det är avklarat nu. Jag har lite ledigt nu, så det är en perfekt tid att ta det lugnt.

Bryant och Kleerup

På turnén utlovar Sven-Bertil Taube ett "intressant och omväxlande" program, framför allt med material från hans skivor "Hommage" och "Hommage vol 2" som släpptes i fjol respektive i år. Dessutom lär det bjudas på några nummer från "Så mycket bättre".

– Någonting tar vi nog med oss därifrån skulle jag tro. Vi ska sätta oss och titta på det.

Var det någon musik som var särskilt rolig att tolka?

– Både Andreas Kleerups och Miriam Bryants sånger var ju fina saker, så det var roligt att få ta tag i dem.