Fakta: Dreamhack

Datorspelsfestivalen Dreamhack är, enligt festivalen själv, den största i världen i sitt slag.

Den startade i Malung 1994, och från 2001 har festivalen hållit till på Elmiamässan i Jönköping.

Det finns både en vinter- och en sommarupplaga. Sommarfestivalen pågår den 18–21 juni och ungefär 50 000 besökare väntas. Av dem är det 8 000–8 500 som har med sig egen dator för vara uppkopplade på Lan:et (lokalt nätverk) och spela.

Flera miljoner människor över hela världen följer de olika e-sporttävlingarna från Dreamhack via nätet.

I år är det ungefär 15 olika turneringar, bland annat i spelen Counter Strike: Global Offensive, Heroes of the Storm och Street Fighter 5.

De samlade prispengarna är på flera miljoner kronor. Störst prispott har Heroes of the Storm med 500 000 dollar. Counter Strike har 100 000 dollar.

Sedan några år tillbaka har Dreamhack vuxit internationellt genom arrangemang i andra europeiska länder. I år var det premiär i USA, i Austin, och i augusti väntar Kanada.

Källa: Fredrik Nyström, Dreamhack.

Till vardags bor 19-årige Martin "Rekkles" Larsson i Berlin och lever ett liv som heltidsproffs i e-sport, alltså tävlande i datorspel.

Men nu har han flugit hem till Sverige och datorspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping. Han träffar folk, skriver autografer och tar bilder ihop med fans.

– Det är alltid lika kul att träffa folk som uppskattar vad du gör och det får dig att inse att det är värdefullt, säger han.

Började med en skada

Han är uppvuxen i Älvängen utanför Göteborg, sportade mycket som yngre och beskriver sig själv som tävlingsinriktad. När han slet av korsbandet i en fotbollsskada fick han tid över att lägga på att bli bättre på datorspel.

Han tränade hårt, blev bra och erbjuden plats i proffslag.

– Att få hålla på med en hobby på heltid och tjäna pengar, det blir inte mycket bättre än så. Jag skulle inte byta det mot något annat i världen.

Det spel som han och hans lagkamrater tävlar i, League of Legends, liknar han vid schack – och just fotboll.

– Det är ett slag om det långa loppet, medan andra e-sportspel är lättare jämfört med handboll, mer explosivt och korta rundor, säger han.

"LoL", som det kallas, är ett onlinespel. Det kräver alltså nätverksuppkoppling. Två lag möter varandra och spelet går ut på att förstöra motståndarlagets bas som kallas "nexus".

Bas i Berlin

Martin Larsson är en av fem medlemmar i laget Fnatic. De bor ihop i samma hus i Berlin tillsammans med coach, manager, analytiker och egen kock.

– Alla är där för samma sak, att vara bäst i världen, säger han.

Fnatic är ett av världens bästa lag på spelet och Martin Larsson personligen är en toppspelare globalt.

– De åren jag har spelat på fulltid, från 2014 till nu, har jag varit bland de bästa, säger han.

Pengarna tjänar han framför allt genom lönen från laget, som har sponsorer. Men det kommer även in pengar från företaget som har skapat League of Legends, vinstsummor från turneringar, från direktsändningar av spelandet och olika sponsorevenemang.

Martin Larssons smeknamn (som är variant på det engelska ordet "reckless", ungefär "hänsynslös") har sin bakgrund i hans spelstil.

– Mina polare sa att om de hade varit i min sits, och spelat mot de bästa, hade de inte pallat trycket. Men jag var iskall, från deras perspektiv, och nästan lite vårdslös av mig, säger han.