Fakta: Grammyvinnare i urval

Årets skiva: Mark Ronson featuring Bruno Mars: "Uptown funk"

Årets album: Taylor Swift: "1989".

Årets låt: Ed Sheeran: "Thinking out loud"

Bästa nykomling: Meghan Trainor

Bästa metal-låt: Ghost: "Cirice"

Bästa poplåt: Ed Sheeran: "Thinking out loud"

Bästa popalbum: Taylor Swift: "1989".

Bästa danslåt: Skrillex and Diplo with Justin Bieber: "Where are ü now"

Bästa rapalbum: Kendrick Lamar: "To pimp a butterfly".

Bästa rockalbum: Muse: "Drones".

Bästa r'n'b-album: D’Angelo: "Black messiah".

Årets producent: Jeff Bhasker.

Det hemlighetsfulla Linköpingsbandet Ghost tog emot priset för årets metal-låt i Los Angeles innan själva tv-sändningen hade dragit igång, självklart klädda i sina masker.

– Hej! Vi är Ghost, sade de när de gick upp på scenen.

– Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss. En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa!

Och det blev mer svenskt: Max Martin, Ali Payami, Johan "Shellback" Schuster, Mattias Larsson, Mattias Bylund, Robin Fredriksson samt ljudteknikern Michael Ilbert tog emot det prestigefulla priset för årets album för Taylor Swifts "1989" tillsammans med superstjärnan.

– Jag vill framförallt tacka min medproducent Max Martin som har förtjänat att vara här uppe i 25 års tid, sade Taylor Swift från scenen.

Fem Grammys till Lamar

Men galans stora stjärna var rapparen Kendrick Lamar, som belönades i totalt fem kategorier. Han fick bland annat priserna för bästa hiphop-album för "To pimp a butterfly" och bästa hiphop-låt för "Alright".

Galan leddes av rapparen LL Cool J och som vanligt uppträdde en rad stjärnor, som Justin Bieber, The Weeknd och Lady Gaga som hyllade nyss bortgångne David Bowie. Hollywood Vampires, med Alice Cooper och filmstjärnan Johnny Depp i spetsen, hyllade bortgångne Motörhead-stjärnan Lemmy Kilmister.

Även Taylor Swift uppträdde, och när hon tog emot pris för årets album passade hon dessutom på att ge en känga till hiphop-stjärnan Kanye West, som hånar henne på sin nya skiva som släpptes i dagarna.

– Som första kvinna att vinna årets album två gånger på Grammygalan, vill jag säga till alla unga kvinnor därute: Det kommer alltid finnas folk som vill undergräva er framgång eller ta åt sig äran för det ni åstadkommit, sade hon.

Rihanna ställde in sitt medverkande i sista stund. Det var läkarens ordination, enligt flera amerikanska medier, eftersom hon är sjuk i luftrörskatarr.

Brittiska Adele sjöng sin nya singel "All I ask", ett framträdande som många tyckte lät lite märkligt. Adele tog genast till Twitter för att förklara att det rörde sig om ljudproblem:

"Det gjorde att det lät lite falskt. Sånt händer", skrev hon.

Flera svenskar blev utan

Även om det blev flera svenska priser under galan, var det också ett gäng nominerade som blev utan. Tove Lo och Ilya Salmanzadeh var tillsammans med Max Martin nominerade för Ellie Gouldings låt "Love me like you do" i kategorin bästa låt skriven för visuella medier, men där vann i stället "Glory" från filmen "Selma".

Det blev heller inget pris för Radiokörens chefdirigent Peter Dijkstra, inblandad i en inspelning som var nominerad till en Grammy i kategorin kör, med Bernard Haitink som huvuddirigent.

Inte heller duon Galantis, nominerade för bästa inspelning i dansgenren för "Runaway (U & I)", kammade hem något pris.