Kents möte
 • Vad: Presskonferens med Kent.
 • När: Hölls i tisdags på Berns i Stockholm.
 • Varför: Kent kallade till presskonferens med anledning av sin nya skiva ”Jag är inte rädd för mörkret” som släpptes i onsdags. Den fick tre glober av Metros recensent.
 • Medverkande: Joakim Berg, sång och gitarr, Sami Sirviö, gitarr, Martin Sköld, bas och Markus Mustonen, trummor. Cirka 200 journalister, bloggare, fotografer och fans.
 • Antal frågor som ställdes: Cirka 75 stycken.
 • Tid: Presskonferensen pågick i ungefär en och en halv timma.
Röster om presskonferensen
 • "Inbjudande och ger insyn"

”Om man tittar på genomslaget är det tydligt att presskonferens fungerade jättebra. Jag ser presskonferensen som att bandet möter sina fans och att det väljs att följas av journalister. Jag tycker att det är roligt att de bjuder in fans som har egna publiceringsplattformar, det är inbjudande och ger insyn. Jag tror inte att det här greppet skulle fungera flera gånger men den här gången fungerade det.”

Brit Stakston, mediestrateg på JMW

 • "Media behöver Kent"

”Det kanske är så att media behöver Kent mer än vad Kent behöver media. Det man förlorar i förtroende hos media tror jag att man rycker lite på axlarna åt. Man har en jättebra relation med sina fans, den fördjupades verkligen under den här presskonferensen när man bjöd in sina största, mest trogna fans. Det man eventuellt förlorade tror jag att man har vunnit på andra sätt.”

Emanuel Karlsten, konsult sociala medier, SVT.

 •  "Jösses vad snygga de var"

”Hängde på Kents presskonferens i går med Jenny och jösses vad snygga de var. Jag kom hem alldeles skakis, lycklig och en kamera full med massa bilder.  Efter konferensen fick alla en tygpåse med ”999”-vinylen samt digipacken. Älskar er och vi ses snart igen.”

Emma Eriksson, Fan, på sin blogg.

 • "Väntar snällt på frågan"

”Inte ens Rolling Stones och Madonna har
såna här hybriska upplägg. Larvigt? Aningen. Smart? Förmodligen. För, oavsett vad vi
journalister tycker om att behöva hållas i koppel, så sitter vi där lik förbaskat fot och väntar snällt på frågan i 35 minuter. Och så länge vi svansar med så kommer Kent inte att ge några intervjuer i fortsättningen heller.”

Malin Roos, Expressen.

 • "Stort förakt mot radio, tv"

”En gemensam presskonferens är ett stort förakt mot radio, tv och tidningar. Det handlar ju inte om att polisen eller några politiker och tjänstemän ska lämna några besked. Det gäller en ny skiva och en kommande turné med en av Sveriges mest framgångsrika rockgrupper. (…)Kent kallar sig för Sveriges största rockband. Jag kallar dem för Sveriges mest mediefientliga band. Vinet smakar säkert surt också.”

Fredrik Blomberg, P4 Sörmland, i Journalisten

11.30 Dörrarna till Stora salongen på Berns i Stockholm öppnas. På tre små bord står tre vinflaskor från Kents eget vin Kent Edizione som släpps den 2 maj och mastodontboken ”Lägg er inte i” som illustratören Jesper Waldersten har gjort tillsammans med bandet.

11.55 200 stolar står uppställda till de journalister, bloggare, fans och fotografer som har osat till presskonferensen. Det är nästan fullsatt.  

12.02 Presskonferensen skulle ha börjat för två minuter sedan. Inget band syns till.

12.08 Konferencier Ulrika Eriksson förklarar presskonferensen öppnad och att den som vill twittra om den får använda hashtaggen #kentpress. Det dröjer inte länge innan det seglat upp på trending-listan. 

12.10 En film visas med bland annat bilder från skivinspelningen, information om bandets viner, om boken och datum till bandets Nordenturné. (Spelar på Cirkus i Stockholm den 26 maj, på Trädgårn i Göteborg den 30 maj och på KB i Malmö den 2 juni.)

12.12 Bandet kommer in på scenen. Applåder. Ulrika Eriksson ger första frågan till Metros kolumnist Johan Norberg som frågar var elektroniken och syntharna tog vägen? Jocke Berg svarar att bandet hade gjort tre skivor med det soundet och att de tyckte att det var roligast att sätta sig i ett rum och bara spela. 

12.15 Martin Sköld får frågan av ett fan varför han hatar låten ”Kräm”?

Martin svarar att han inte hatar låten längre och att den kan dyka upp på spelningar längre fram.

12.22 Joakim Berg säger att ”Jag är inte rädd för mörkret” är en låtorienterad platta med ”extremt bra låtar”. 

12.25 Eskilstuna-Kuriren frågar vad som varit det mest utmanande med att spela in skivan? – Just nu är det den här presskonferensen, svarar bandet.

12.29 Joakim Berg säger att det är ”skitsvårt” att prata om sina texter och att det ”förringar dem”. 

12.36 Kent får frågan vad som skiljer dem i dag jämfört med 1995. Svaret: – 50 kilo per man. 

12.38 Expressens reporter frågar varför de kallat till presskonferens. 

– Det är kul att andra som gillar oss kan komma hit med sina frågor. Många som ställt frågor är verkligen intresserade av oss och det måste vara det bästa tycker vi, säger Kent.

12.51 Ett fan från Kentforum får mikrofonen. Ulrika Eriksson ger honom dispens att ställa flera frågor eftersom han har med sig två A4 med frågor från andra fans.

12.56 Sami Sirviö säger att Kent bytte skivbolag eftersom ”Universal hade mer pengar”.

13.02 Jag frågar hur bandet ser på kritiken de har fått på presskonferensen.

– Du menar att vi blev kallade Sveriges mest mediefientliga band? säger Jocke Berg.

Är presskonferensen till för era egon också?

– Ja, vi älskar ju att stå i centrum som du kanske har märkt, ironiserar han. 

Kommer ni aldrig mer göra enskilda intervjuer med journalister?

– Det får vi se, svarar bandet.

13.09 Får frågan vilken mat de äter på turnén. Joakim Berg svarar att de har gått från att serveras punkgryta till att nu ha någon som lagar mat till dem. – Som U2, säger han. Publiken fnissar.

13.13 Aftonbladet frågar hur Kents framtid ser ut. Kent säger att de inte har några planer på att lägga ner den närmaste tiden.

13.99 Ulrika Eriksson ber publiken att inte ställa frågor om bandets texter eftersom Joakim Berg har sagt att han tycker att de är svåra att prata om.

13.23 Joakim Berg skriver på papperet framför sig. 

13.33 Kent får frågan varför de numera avslutar sina konserter med ”Mannen i den vita hatten” istället för med ”747”. 

– För att vi ville förnya oss, svarar Sami Sirviö.

13.38 Presskonferens sista fråga. En rysk reporter undrar om bandet skulle kunna spela i Ryssland. – Självklart, men på svenska i så fall, blir svaret. 

13.39 Ulrika Eriksson och Kent säger ”tack för i dag”.

13.40 Bandet fotograferas. Scenen är proppfull av fotografer, bloggare och fans.

13.44 Bandet går av scenen. Singeln ”999” spelas.

13.46 Bandets papper ligger kvar på bordet på scenen. Joakim Berg har klottrat ”Pressen! Känn pressen!” och ritat en planet och en tunna. 

Dagen efter Kent twittrar: ”Om man kollar runt på vad media skriver om våra tilltag kan man få för sig att vi svikit Sverige eller nåt. Otroligt underhållande.”