Riksdagsbeslutet från 2010 innebär att SVT får sända 20 sponsrade evenemang per år. Efter regeländringen minskade antalet sponsorbudskap i rutan, men fem år senare är de uppe på nästan samma nivå som de var när reglerna infördes och intäkterna har ökat, skriver Dagens Nyheter.

SVT:s sponsringsansvarige Stina Björk säger till Dagens Nyheter att det inte går att jämföra situationen nu och då, eftersom sponsorbudskapen i dag måste visas vid varje sändning och repris.

Gunnar Strömblad, ordförande i Public service-kommissionen – en grupp med representanter från olika mediebolag som ska utvärdera public services påverkan på medielandskapet – vill förbjuda sponsring i public service.

– SVT borde vara reklamfritt. Man trycker på sitt oberoende i olika sammanhang, så då borde man för sin egen skull inte hålla på med sponsring, säger han.

Samtidigt som SVT:s sponsorintäkter ökat har de totala reklamintäkterna i branschen minskat. Men i en rapport i fjol bedömde myndigheten för press, radio och tv att SVT:s möjlighet till sponsring hade en begränsad påverkan på marknaden för sponsring av tv-program.