Fakta: Kanye West-kontroverser

Den frispråkige rapparen och modeskaparen Kanye West är känd för att vara impulsiv och oberäknelig i offentliga sammanhang. I början på veckan twittrade han till synes ut sitt stöd till den sexbrottsanklagade komikern Bill Cosby med orden "BILL COSBY OSKYLDIG!". I en annan känd händelse valde West att avvika från manus då han och komikern Mike Myers framträdde under ett direktsänt välgörenhetsprogram till förmån för New Orleans-borna efter orkanen Katrina. Myers stirrade tomt in i kameran medan West gick till attack mot USA:s dåvarande president med orden "George Bush bryr sig inte om svarta människor".

Kanye West nämner Taylor Swift vid namn och rappar "I made that bitch famous" i låten "Famous" som är med på hans nya album "The life of Pablo". Textraden i fråga syftar till en händelse under MTV:s VMA-gala 2009 då Kanye West stormade scenen och avbröt Taylor Swift mitt under ett tacktal.

Inför det kommande släppet av Wests nya album "The life of Pablo" har det spridits uppgifter om att West ska ha kontaktat Swift och sagt att textraden i "Famous" är ett skämt och att Swift ska ha varit införstådd. Men en talesperson för Swift som People har talat med förnekar bestämt det påståendet.

– Kanye ringde inte och bad om lov. Han ville att hon skulle sprida "Famous" via sitt Twitterkonto. Hon tackade nej och varnade honom för att släppa en låt med ett sådant starkt kvinnofientligt budskap. Hon blev heller aldrig informerad om den faktiska texten i låten, säger Swifts talesperson.

Kanye Wests tilltag på VMA-galan 2009 fick till och med USA:s president Barack Obama att lägga sig i – han kallade rapparen "en åsna". På VMA-galan i fjol verkade däremot eventuella stridsyxor vara nedgrävda då Swift delade ut ett hederspris till West och hyllade hans livsverk.