Fakta: Catherine Corsini

Född: 1956 i Frankrike.

Debut: 1982 kom kortfilmen "Le Mésange" som Corsini regisserade och skrev manus till.

Karriär: Efter ett flertal filmer och tv-produktioner fick hon sitt konstnärliga genombrott när dramat "Replay" nominerades till en Guldpalm i Cannes 2001. 2012 tävlade hennes film "Three worlds" i sektionen Un certain regarde i Cannes. Under årets upplaga av Cannes-festivalen var Corsini juryordförande för Caméra d'Or-priset.

Aktuell: "Sommaren '71", som hade premiär på filmfestivalen i Locarno i Schweiz, går upp på de svenska biograferna den 1 juli.

– Jag kände mig blockerad, säger den 60-åriga regissören när TT möter henne i Paris.

– Mensåinsågattjagattdetmåstejufinnasplatsförflera filmeromkärlekmellanpersonersomärgay.Detvimlarjuavheterosexuella

kärlekshistorier. Och vi har alla vårt eget sätt att berätta.

Kärlek och politik

Hennes sätt att göra sin film annorlunda än den Guldpalmsvinnande "Blå är den varmaste färgen" blev att sätta in kärlekshistorien i ett politiskt sammanhang.

– Jag ville beskriva den energi som fanns på 70-talet. Då slogs man tillsammans, då hade man gemensamma mål, medan det i dag är ett mörkt och cyniskt samhälle där egoismen härskar. Frankrike hade länge starka studentrörelser som slogs för att ändra saker. I dag är det cynism och "jag är viktigast" som gäller.

Filmen handlar om den unga bonddottern Delphine som lämnar föräldrahemmet, efter att i hemlighet ha haft ett förhållande med en annan kvinna. Hon flyttar till Paris och blir gradvis involverad i en proteströrelse som bland annat kräver fri abort. Hon träffar den äldre aktivisten Carole och tycke börjar uppstå. De inleder ett förhållande och på sommaren lämnar Carole sin manliga sambo och följer med Delphine till dennas föräldrahem där de älskar i det fria, men måste hålla allt hemligt för Delphines föräldrar.

Vägrade sexscener

Storstjärnan Cecile de France, som spelar Carole, var involverad i projektet från början och var till stor hjälp rakt igenom.

– InteminstnärdetgälldeattfåIziaHigelin, somspelarDelphine,att göra sex- och nakenscenerna. Hon tyckte inte om det, hon vägrade ibland och jag fick gråtande be henne göra det. Ibland undrar jag hur vi klarade av det.

– Jag ville inte att sex- och nakenscenerna skulle kännas arrangerade. Då hade det kunnat se ut som en porrfilm. Jag ville att de skulle kännas naturalistiska, att de skulle få plats i landskapet och jag hade berömda målningar i bakhuvudet som inspiration. Men det var tufft med Izia, säger hon.

"Sommaren '71" har svensk biopremiär den 1 juli.