Fakta: Takida

Bildades i Ånge i Medelpad 1999. Bandet består i dag av sångaren Robert Pettersson, gitarristen Mattias Larsson och Tomas Wallin, trummisen Kristoffer Söderström och klaviaturspelaren Chris Rehn. Basisten Fredrik Pålsson hoppade av i fjol.

Takida slog tidigt igenom på gräsrotsnivå – de bokade själva turnéer och spelade i hela Sverige långt innan de hade något skivkontrakt. Bandet gjorde egna skivor som de lämnade på bensinstationer runt om i landet för försäljning.

Albumdebuterade 2006 med "Make you breathe". Året därpå kom albumet "Bury the lies" som innebar ett bredare genombrott tack vare hitsingeln "Curly Sue" som låg på Trackslistan i 50 veckor.

Har sedan dess släppt albumen "The darker instinct" (2009), "The burning heart" (2011) och "All turns red" 2014. Bandets låtar har strömmats runt 100 miljoner gånger på olika tjänster.

Aktuella med nya albumet "A perfect world" som släpps den 22 april och en omfattande Sverigeturné.

Turnédatum: 22/4 Åre, 23/4 Sälen, 4/6 Viking Line, 25/6 Leksand, 7/7 Örnsköldsvik, 9/7 Strömsund, 16/7 Svedala, 24/7 Mariehamn, 28/7 Sunne, 30/7 Frövi, 4/8 Öregrund, 5/8 Nynäshamn, 6/8 Ulricehamn, 2/9 Göteborg. Fler konserter tillkommer.

I dagarna släpper Takida sitt sjätte album "A perfect world". Soundmässigt är det ett steg i en helt ny riktning för Ångebandet.

– Texterna är fortfarande mörka men musiken har öppnats och breddats. Det har blivit... ja, jag vill säga poppigare, även om vi alltid har tyckt att det är viktigt med melodier, det ska vara enkelt och lättlyssnat. Vi är inte Meshuggah, säger Tomas Wallin, bandets andre gitarrist.

På senare tid har Takida börjat samarbeta med ett management i USA och det finns fler amerikanska kopplingar på albumet.

– Vi har skrivit med en jänkare som heter Ryan Star och haft med honom i studion. Han har absolut färgat skivan lite vad gäller melodier och arrangemang, säger Mattias Larsson.

"Inga strategier"

Flera recensenter har tagit fasta på allt detta och dragit slutsatsen att Takida medvetet sökt ett mjukare sound som kan funka på andra marknader än den svenska. Det förnekar dock de båda gitarristerna.

– Nej, nej, nej. Varken Ryan Star eller vårt management har haft ett skit att göra med ljudbilden, det är vi som har producerat. Vi har alltid bara skrivit låtar och så åker de åt det håll de åker och hur de hamnar där vette fan. Vi har inga strategier, det har vi aldrig, säger Mattias Larsson.

Däremot står det klart att Takida återigen jobbar för en internationell lansering. Bandet har tidigare turnerat flitigt i bland annat Tyskland inför utsålda hus men satsningen rann då ut i sanden.

– Det kom mycket publik, folk skickade bilder på Takida-tatueringar och mejlade och var helt galna. Men det följdes inte upp bra, vi jobbade nog inte med rätt folk då, säger Mattias Larsson.

Drömmer om USA

Nu ska bandet turnera i Sverige under hela sommaren – sedan är förhoppningen att det nya managementbolaget lyckas ordna fram möjligheter utomlands.

En förbandsturné i Europa med något stort rockband står på önskelistan. Drömmen om Amerika är också högst levande.

– Vi influeras ju mycket av musik därifrån och det är ju ett skithäftigt land. Stukat och skruvat på många sätt men väldigt häftigt musikmässigt, säger Mattias Larsson.

Men just därför, blir det inte som att försöka sälja sand i Sahara?

– Jo, det krävs ju att man är fruktansvärt bra, annars försvinner man. Men man måste väl tycka att man är fruktansvärt bra och det gör vi. Det kommer att funka.