Fakta: "Tårtan"

"Tårtan" var ett barnprogram som visades i SVT 1973.

Huvudrollerna spelades av Jan Lööf, Mats G Bengtsson och Krister Broberg.

I teateruppsättningen, regisserad av Erik Åkerlund, spelar Gunnar Källström, Carita Jonsson, David Sperling Bolander och Nina Särkimäki.

Speldatum på Göteborgs Dramatiska Teater 2016: 8/10, 14/10, 16/10, 21/10, 22/10, 23/10, 26/10, 28/10, 29/10, 30/10

Efter föreställningarna i Göteborg ska "Tårtan" på turné runtom i landet. Alla spelplatser och datum är inte ännu bestämda. Sedan återvänder föreställningen till Göteborg och Lorensbergsteatern.

Speldatum på Lorensbergsteatern 2017: 26/2, 5/3, 12/3

Carl Johan De Geers och Håkan Alexanderssons skapelse skulle ha satts upp som teater på Stockholms Stadsteater i fjol, men 2015 blev 2016 utan att "Tårtan" syntes till. Exakt vad som hände säger Carl Johan De Geer att han inte känner till.

– Stadsteatern beställde en text av mig. Sedan blev den aldrig uppsatt. Sådant är inte ovanligt.

I stället kommer bröderna Janos, Hilding och Frasse – och apan – att få nytt liv på Göteborgs Dramatiska Teater.

– När jag läste att det aldrig blev av på Stadsteatern blev jag förtvivlad. Så jag tog kontakt med Carl Johan och förlaget och de var positiva direkt, säger Gunnar Källström som spelar Janos i föreställningen.

Tidlös

Det har gått över 40 år sedan "Tårtan" visades i SVT för första gången, men Gunnar Källström säger att materialet är tidlöst och passar lika bra på scen i dag som på tv 1973.

– Det finns ett så skönt befriande budskap som är "det spelar ingen roll vad som händer, för vår kärlek till varandra bär oss." Det låter kanske banalt men det är faktiskt vad den handlar om. Kärleken mellan bröderna är så fin och det är någonting som alla människor kan ta till sig.

"En nationaltillgång"

Carl Johan De Geer säger att han fortfarande blir stoppad av folk på gatan som vill berätta att de älskar serien.

– Jag har förstått att "Tårtan" räknas som en nationaltillgång av många, vilket är märkligt eftersom den blev väldigt utskälld när vi gjorde den, säger han.

I många år var serien också det enda folk ville prata med Carl Johan De Geer om, oavsett vad han hade för nytt projekt på gång.

– Då var jag en aning beredd att hänga av mig den ryggsäcken, så att säga, men det gick ju inte. Nu har jag försonat mig med detta och är glad och nöjd över att "Tårtan" är älskad av så många.