Fakta: Taxibranschen

Taxibranschen avreglerades på 1990-talet. Innan dess bestod den av privata företag, men med stark statlig kontroll.

I dag är en taxichaufför oftast anställd av ett åkeri, som är anslutet till en beställningscentral, en taxiväxel, dit kunderna ringer för att boka en resa. Beställningscentralerna ägs i sin tur av storföretag, som den tidigare Fågelviksgruppen.

"Nästan hela den här organisationen består av egna företag som själva styr över sina villkor. Det finns ett antal av de här företagen som har kollektivavtal, andra har valt att inte ha det", säger Rolf Karlsson, tidigare vd för Fågelviksgruppen, i "Taxiklubben".

2015 såldes Fågelviksgruppen till det amerikanska riskkapitalbolaget HIG Capital.

Fakta: Johan Palmgen

Johan Palmgren är född 1967 i Uppsala och uppvuxen i Lund. Han började göra film på 1990-talet.

Tillsammans med sin långvariga samarbetspartner Åsa Blanck vann han 2007 en Guldbagge för dokumentärfilmen "Vikarien". Duon står även bakom filmer som "Bedragaren" och "Familjen Persson i främmande land".

2013 tog Johan Palmgren initiativet till dokumentärfilmfestivalen The Far Far Away i Ammarnäs.

"Taxiklubben" har svensk biopremiär den 13 maj.

Det kokar i taxibranschen. Det är vad taxichauffören Allonias Sebhatu förstår när han i filmen "Taxiklubben" talar med andra förare på gatan. Men ingen vågar ta strid.

För dokumentärfilmaren Johan Palmgren, som fick upp ögonen för taxibranschens usla villkor genom ett tv-reportage för två år sen, blev Allonias Sebhatu ingången till en problematik han ville berätta om:

– Det är intressant hur hela den svenska modellen håller på att förändras och hur fackföreningsrörelsen går på knäna. Allonias var en människa som jag, efter att jag hade träffat honom, gillade väldigt mycket, och som brann för de här frågorna.

En komplicerad kamp

I "Taxiklubben" följer Palmgren hur Sebhatu försöker få gehör för sina krav på bättre arbetsvillkor. Det är en komplicerad kamp eftersom anställningsförhållandena i taxibranschen är speciella. I botten finns taxichaufförerna, i toppen storbolag som den tidigare Fågelviksgruppen (sålt 2015 till riskkapitalbolaget HIG Capital).

Det är längst upp, till Fågelviksgruppen och dess dåvarande chef Rolf Karlsson, som Allonias Sebhatu slutligen vänder sig. Karlsson vill inte delta i filmen, men möter Sebhatu och säger att han förutsätter att organisationens företag följer gällande lagar.

Allonias Sebahtus engagemang drabbar till slut hans privatliv. Och för Johan Palmgren handlar "Taxiklubben" främst om det personliga ödet.

– Vad händer med dem runt om när någon brinner så mycket för något? Allonias har ju goda intentioner med att engagera sig. Han vill vara en förebild för sina barn. Tyvärr leder det till skilsmässa, säger Johan Palmgren.

Hoppfull utveckling

Trots filmens allvarliga stråk framträder efterhand en del hopp. Efter det att filmen gjordes – men inte enbart tack vare den, påpekar Palmgren noggrant – har fler förare engagerat sig fackligt och politikerna börjat ta sig an problemen i taxibranschen. Allonias Sebhatu har nu en anställning med bättre villkor, och kan ägna mer tid åt familjen.

I filmens slutscen tar Allonias Sebhatu tar med sig sina döttrar ut i skogen för att leka i en koja han byggt. Men när de kommer fram har två tonårskillar eldat upp den. Det hindrar inte Allonias och döttrarna, som sätter sig och grillar korv efter att tonåringarna skamset lommat iväg.

– Den scenen blir en metafor för hur Allonias hanterar alltihop. Det slutar ju faktiskt med att han, en trebarnspappa från Jordbro med etiopisk bakgrund, får en miljardär att sälja hela sitt imperium. Det är ganska häftigt faktiskt, säger Johan Palmgren.