– Man har en sådan jävla makt som stor artist. Om man kan påverka med förhållandevis lite ansträngning, varför inte göra det?

Jocke Åhlund i den svenska trion Teddybears uppmuntrar stora artister att ta mer ansvar.

Fakta: Teddybears

Svensk genreöverskridande musiktrio som bildades 1991. Består av Patrik Arve, Klas Åhlund och Jocke Åhlund.

Debuterade med hardcoreskivan "You are Teddybears" 1993. Har sedan dess släppt sex album, senast "Devil's music" 2010. Med tiden har de fört in mer rock, synth, hiphop och reggae i musiken. Har haft hits som "Cobrastyle" och "Punkrocker" och bland annat gjort låtar med Cee-Lo Green, Flaming Lips, Mad Cobra, Eagle-Eye Cherry och Mapei.

Medlemmarna har flera projekt vid sidan av Teddybears. Klas Åhlund har bland annat producerat musik åt Robyn, Katy Perry och Britney Spears, medan Jocke Åhlund har regisserat musikvideor och producerat Håkan Hellström-skivor.

Aktuella med albumet "Rock on" som släpps den 22 januari.

Vårens turnéplan: 5/2 Borlänge, 6/2 Göteborg, 11/3 Karlstad, 12/3 Uppsala, 18/3 Linköping, 19/3 Malmö

Nej, det är inte en comeback den här gången heller. Teddybears Patrik Arve, Jocke Åhlund och Klas Åhlund försvann aldrig någonstans. Sedan sist har de sommarkryssat, Grammisgästat och släppt singlar, alltid iklädda sina numera karaktäristiska björnhuvuden.

Sett till trions livslängd är de där maskerna dock ett ganska modernt påfund. I år firar de 25-årsjubileum, bland annat med det nya albumet "Rock on" som delvis är inspelat på Jamaica. Röster som Beenie Man, Natalie Storm och Baby Trish tar plats på skivan. Reggaevibbarna samsas med den hejdlösa genremix som genom åren blivit bandets egen.

– Vi var jävligt udda fåglar där. Det enda sättet vi kunde kommunicera på var genom musiken. Det låter som en töntig klyscha med rosa ludd men det är precis så, säger Jocke Åhlund om resan.

Patrik Arve beskriver låtarna som kärleksfulla samarbeten som, i bästa fall, kan leda till ömsesidig spridning. Att få en hit på Jamaica vore en dröm, menar Jocke Åhlund – "tio gånger roligare än att vinna en Grammis".

Undvek homofobi

Sångarna står för texterna, men för att undvika att sprida den homofobi som fortfarande existerar i vissa reggaekretsar samarbetade Teddybears bara med artister som godkänts av en jamaicansk hbtq-förening.

De vill göra vad de kan, men Patrik Arve betonar att konstnärer överlag inte kan beläggas med politiskt ansvar.

– Det går inte att kräva att man ska vara smart och utbildad med ekologisk ryggsäck, eller att Eminem ska ändra sina texter för att unga lyssnar. Då dör hela grejen. Men vi kan önska.

Jocke Åhlund, däremot, tycker att det är lite fegt med stora artister som inte vill blanda ihop musik och politik.

– Man har en sådan jävla makt som stor artist. Om man kan påverka med förhållandevis lite ansträngning, varför inte göra det?

Tröjkupp

Teddybears själva använder sin plattform för att åtminstone markera. I fjol gästade de TV4-programmet "Sommarkrysset" iklädda tröjor med texten "SD = rasister".

– Om jag kan ha en sådan t-shirt vill jag inte ha en där det står "Don't worry be happy". Världen håller på att gå under, då vill man ju säga någonting. Eller så gör man tvärtom: dansar och glömmer, säger Patrik Arve.

– Fast pallar man ens dansa? kontrar Jocke Åhlund.

– Vi är lite förbi det. Det är som att stå på Titanic hög på E medan skeppet går under. De flesta hajar att det är kört, frågan är hur vi ska förhålla oss till det.