Fakta: Årets museum

Utmärkelsen Årets museum delas ut av Riksförbundet för Sveriges museer och består av ett vandringspris i form av en glasstaty. I fjol stod den hos Marinmuseum i Blekinge, 2014 hos Göteborgs stadsmuseum och 2013 på Jamtli i Östersund.

När Tekniska museet i fjol öppnade sin nya stora vetenskapsutställning "Megamind" var det med ambitionen att bli "alla små geniers favoritställe". Riksförbundet Sveriges museer tycker att man lyckats. Enligt generalsekreterare Mats Persson utmanar Tekniska den traditionella bilden av vad ett museum kan vara samtidigt som man visar att "museerna kan göra skillnad på riktigt".

Förebild

Tekniska är "innovativt, utforskande och kunskapsbaserat" enligt jurymedlemmen Charlotta Jönsson som ser museet som en förebild både nationellt och internationellt. Hon tycker att Tekniska lyckas förena utbildning med underhållning och göra "edutainment".

Utställningen "Megamind", som öppnade i augusti, kostade 80 miljoner kronor och är den största satsningen i museets historia. Den är gjord för barn i åldrarna 3 till 15 år och utställningsarkitekterna har tänkt mycket på själva rytmen, hur man ska få barnen att gå runt i lugn och ro i stället för att springa.

Ögonrörelser

På 43 olika interaktiva stationer kan besökarna ta till sig olika ämnen och få olika vetenskapliga insikter. När besökarna provar att måla på en bildskärm med bara sina ögonrörelser, eller att med händerna forma en virtuell skulptur, bygger det på forskning från Kungliga Tekniska Högskolan.