FAKTA: Eurovision Song Contest i Stockholm

Eurovision Song Contest hålls i Globen i Stockholm med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

Tävlingen anordnas varje år av EBU, den europeiska samarbetsorganisationen för public service-bolag. Arrangör är Stockholms stad och Sveriges Television.

Förberedelserna för tävlingen är redan i gång och artisterna och deras delegationer börja anlända för repetitioner nästa vecka.

Flera olika platser i Stockholm kommer att användas för olika evenemang i samband med tävlingen. Förutom själva Globen används andra arenor i Globen-området som presscenter och av produktionen. På Tele2 Arena kommer fans att kunna se finalen på storbildskärm. I Kungsträdgården i centrala Stockholm byggs Eurovision Village, ett område öppet för alla med gratis konserter och underhållning. På Skeppsbron nedanför Stockholms slott anordnas Euroclub och Euro fan café, mötespunkt och festplats för fans, artister och personal som arbetar med tävlingen. Till Euroclub krävs speciell ackreditering eller biljett.

42 nationer tävlar i årets Eurovision. Siffran var ursprungligen 43, men Rumänien har diskvalificerats sedan det statliga tv-bolaget TVR inte kunnat betala sina skulder på närmare 100 miljoner kronor till EBU.

Sverige representeras av 17-årige Frans Jeppsson Wall från Ystad som framför bidraget "If I were sorry". Låten är skriven av Frans Jeppsson Wall, Fredrik Andersson, Michael Saxell och Oscar Fogelström.

Källa: Stockholms Stad, SVT, EBU.

Runt 15 000 personer är ackrediterade för att arbeta med alla arrangemang runt tävlingen, 2 500 fans har köpt biljett till festplatsen Euroclub, 1 500 journalister kommer att rapportera på plats och till var och en av de nio föreställningarna i Globen säljs mellan 10 000 och 11 000 biljetter. Globenområdet, Kungsträdgården och Skeppsbron, bussar och tunnelbanor, välbesökta offentliga platser som under Eurovision-veckorna kommer att vara packade med festglada besökare.

Jesper Ackinger är projektledare för Eurovision Song Contest på Stockholms stad och Eurovision är, med hans ord, ett "mega-evenemang". Det är också ett evenemang som ställer extremt höga krav vad gäller säkerhet för såväl artister som besökare.

Flygplatssäkerhet

Vid Globen och Euroclub, den officiella Eurovision-klubben som i år står framför Stockholms slott, ligger säkerheten på samma nivå som på en internationell flygplats. Det betyder vakter, metalldetektorer och utrustning för att röntga besökares väskor.

– Trygghetsfrågorna sätter vi alltid i fokus när stan genomför evenemang. Det gör vi för att det ska vara en fest, man ska trivas och man ska känna trygghet, säger Jesper Ackinger.

Han är medvetet luddig när han svarar på frågor om säkerhetsarrangemangen i Stockholm som av naturliga skäl omges av stort hemlighetsmakeri. Hur stor del av Stockholms Eurovision-budget på 100 miljoner kronor som går till säkerhet är sekretessbelagt och kommunen vill inte avslöja hur många säkerhetsvakter som arbetar i samband med tävlingen.

– Hotbilder är någonting vi sällan går in på. Det beror på att om man berättar om olika hot så avslöjar man vad man vet och en potentiell gärningsman kan ändra tillvägagångssätt, säger Fredrik Mildner, pressekreterare på Säpo.

Kontroversiellt

Samtidigt står det klart att Eurovision inte är vilket evenemang som helst. Tävlingen är en högtid för många hbtq-personer och ses på många håll i Europa som politiskt kontroversiell.

– Det är ett evenemang som har en hög säkerhetsnivå redan från början och den följer vi, så det skiljer sig lite från andra evenemang vi har, säger Jesper Ackinger.

Stockholms stad är huvudman för arrangemangen i Stockholm och står tillsammans med SVT som värd för tävlingen. Arrangörerna arbetar nära polisen och de är fullt medvetna om att Eurovision kan ses som ett potentiellt mål när säkerhetspolisen varnar för höjd risk för terrordåd i Sverige.

Ökad hotbild

Med anledning av Säpos varning för en höjd risk för terrorattacker i Sverige sade Stockholms stads säkerhetsansvarige i mars att arrangörerna har "tagit höjd för en ökad hotbild", i en intervju med tidningen Skydd & Säkerhet . Den säkerhetsansvariga för Eurovision, Karin Johannesen, har avböjt att låta sig intervjuas av TT, men Jesper Ackinger förklarar vad som avses med att ta höjd:

– Det innebär att sedan vi började planeringen för Eurovision Song Contest så har vi haft en dialog med polisen och alla andra blåljusmyndigheter och tagit med de förutsättningar vi hade. Då har det funnits med som en faktor när vi tittar på hur vi i detalj ska genomföra säkerhetsarbetet.