Fakta: Fem filmer som fastnat i "development hell"

Development hell är ett branschuttryck som syftar på ett en film inte lyckas lämna utvecklingsstadiet och övergå till produktion. En vanlig anledning till fenomenet är chefsbyten på filmbolag.

1. "Dallas buyers club"

Ett manus skrevs redan 1992. Sedan skvalpade dramat runt i ett limbotillstånd i åratal innan projektet utmynnade i en flerfaldigt Oscarsbelönad kritikersuccé 2013.

2. "Snuten i Hollywood 4"

1994 blev den tredje delen i filmserien en kommersiell flopp. Frågan är därför hur det kommer att gå för den fjärde delen som varit på gång sedan sent 90-tal.

3. "Halo"

Tungviktare som Peter Jackson, Guillermo del Toro och Neill Blomkamp har kämpat för att försöka förvandla den fenomenalt populära spelserien "Halo" till film sedan 2005.

4. "Möte med Rama"

Morgan Freeman förklarade i början av 00-talet att han ville göra film av Arthur C Clarkes hyllade science-fiction-roman. Bland annat har David Fincher kopplats till projektet.

5. "At the mountain of madness"

James Cameron, Tom Cruise och Guillermo del Toro är några av dem som kämpat för att filmatisera HP Lovecrafts skräckklassiker från 1936, en historia som många menar är omöjlig att filma.

– Jag vill få den här filmen ut ur mitt liv så jag kan fortsätta med det, säger Gilliam till TT.

Regissören har jobbat med filmen i 20 år och processen har varit kantad av bekymmer. Gång på gång har projektet börjat röra på sig bara för sedan att falla samman.

För 16 år sedan började Gilliam filma med Johnny Depp och Jean Rochefort i de ledande rollerna. Men Rochefort blev allvarligt sjuk och en storm förstörde stora delar av rekvisita och kulisser. Besvärligheterna skildrades i den hyllade dokumentärfilmen "Lost in La Mancha" som kom 2002.

Perfekt Don Quixote

Men nu har det börjat hända grejer. Filmen har fått en budget på runt 150 miljoner kronor och ska spelas in i Spanien, Portugal och Kanarieöarna. Adam Driver har tack vare den nya "Star Wars"-filmen blivit ett namn som kan locka publik och Gilliam säger att han är förvånad över att han inte tidigare har insett att Michael Palin skulle bli en perfekt Don Quixote.

– På många sätt har allt strul varit bra eftersom jag varje gång kunnat bearbeta och skriva om manuset. Filmen med Johnny skulle handla om en tidsresa. I den film jag ska göra nu utspelas allting i nutid. Adam spelar en reklamfilmsregissör, som av Michaels Don Quixote misstas för Sancho Panza.

Olga Kurylenko ska spela den kvinnliga huvudrollen och Gilliam säger att han för samtal med flera internationellt kända skådespelare. Men några gästspel av ytterligare Monty Python-medlemmar kommer det inte att bli.

– De andra är alldeles för uppblåsta och eländiga. Det är Michael som är den trevlige.

Förbannelse

Under åren har det talats om att det skulle vila en förbannelse över Terry Gilliams Don Quixote-projekt. Det fnyser filmmakaren åt.

– Det är bara struntprat. Det enda jag är rädd för är att det här projektet har varit på tal så länge att publiken ska bli besviken.

Gilliam hoppas på att filmen kan få premiär på Cannesfestivalen 2017.