Fakta: The Radio Dept

Bakgrund: En tidig version av bandet bildades i Lund 1995. Dagens band har funnits sedan slutet av 1990-talet.

Medlemmar: Johan Duncanson och Martin Carlberg. Tidigare har också bland andra Elin Almered, Lisa Carlberg, Per Blomgren och Daniel Tjäder varit med i bandet.

Album: "Lesser matters" (2003), "Pet grief" (2006), "Clinging to a scheme" (2010).

Aktuella: "Running out of love", bandets fjärde album, släpps på fredag den 21 oktober. Spelar i Stockholm den 30 november, Göteborg den 1 december och Malmö den 7 december. Nästa år väntar sedan konserter i bland annat USA och Storbritannien.

2010 kom "Clinging to a scheme", The Radio Depts tredje studioalbum. Något år senare började Johan Duncanson och Martin Carlberg att jobba på en ny skiva men det var något som skavde.

Låtarna förpassades till skrivbordslådan – men inte för att de inte höll måttet.

– Vi var mitt uppe i en fejd med vårt förlag då så vi kom fram till att vi inte skulle göra klart skivan, det kändes som att den höll på att bli för bra. Vi bestämde oss för att göra en lite sämre skiva i stället, säger Johan Duncanson.

Nådde förlikning

The Radio Dept hade upptäckt att det förlagskontrakt som de en gång i tiden skrivit på inte var något vidare. Enligt avtalet ägde förlaget, som drivs av samma person som driver bandets skivbolag Labrador, rättigheterna till Johans och Martins låtar i hela deras liv plus 70 år efter deras död.

Skaparlusten försvann.

– Vi fick små ryck ibland och lyckades vara kreativa men så fort vi fick flyt blev vi påminda om att "det här ska vi ge bort för alltid". Det var ingen ideal situation, säger Johan Duncanson.

The Radio Dept tog förlaget till domstol – och förlorade. Duon överklagade men precis innan tvisten skulle tas upp på nytt nådde de en förlikning.

Bättre än väntat

I korthet går den ut på att de får tillbaka rättigheterna till alla sina låtar om åtta år. Nya albumet "Running out of love" blir samtidigt det sista på Labrador.

– Nu funkar det hur bra som helst, det måste vi ändå säga. Bolaget har varit väldigt proffsigt också, när det väl var över så snackade vi inte om det alls utan tittade bara framåt, säger Johan Duncanson.

"Running out of love" blev inte heller så dålig som The Radio Dept hade tänkt – snarare tvärtom.

– Vi tyckte att den här också blev för bra och började snacka om att göra ytterligare en men då drog vi i nödbromsen. Vi kan inte göra en ny skiva så fort det börjar vi bli bra så vi sade att vi gör klart den. Det är svårt att försöka hålla en låg nivå, om man blir inspirerad så vill man ju göra sitt bästa, säger Martin Carlberg.

"Politisk tid"

Tvisten märks så smått på albumet – inte minst på ursinniga "Occupied".

– Den är ju inte nådig, där tog vi verkligen i. I vanliga skriver jag mest själv men där var vi så jävla förbannade att vi satte oss ner tillsammans och skrev en riktigt arg text. Men skivan handlar mest om annat, även om jag tror att de flesta låtar handlar om konflikter på olika sätt, säger Johan Duncanson.

The Radio Dept har varit politiska från första början. På senare år, inte minst från singeln "Death to fascism" från 2014 och framåt, har dock texterna varit tydligare.

Så är också fallet på "Running out of love" där man hittar låtar som "Swedish guns" och "Thieves of state".

– Jag försöker verkligen skriva om en massa olika saker. Men trots att vi är mitt emellan två val så är det en väldigt politisk tid så det blev så här. Det känns viktigt att säga någonting, säger Johan Duncanson.