Fakta: Emma Thompson

Född: 1959 i London, i en teaterfamilj.

Bakgrund: Började skådespela på universitetet i Cambridge och fick sedan olika teaterengagemang och roller i tv-komedier. 1987 spelade hon i filmen "Fortunes of war" mot Kenneth Branagh som hon sedermera gifte sig med och samarbetade med i flera produktioner.

Mest kända filmer. "Howard's End", "Återstoden av dagen", "Förnuft och känsla", "Nanny McPhee".

Aktuell i: "Ensam i Berlin" som just nu visas på svenska biografer. I en av rollerna syns också Mikael Persbrandt.

– Vi blev hjärntvättade och visste ingenting. Alla filmer om kriget var propagandafilmer som sade samma sak, säger den nu 57-åriga skådespelerskan till TT.

Det var en av anledningarna till att hon kände djupt för att göra "Ensam i Berlin". I filmen spelar Thompson en kvinna vars make jobbar som förman på en fabrik i Berlin. När deras ende son dödas på östfronten bestämmer sig paret för att börja motarbeta nazisterna, och gör detta genom att skriva korta antinazi-slogans på vykort som de lägger ut i staden.

Inspirerad av verkligheten

Filmen bygger på Hans Falladas hyllade roman "Ensam i Berlin". Den var i sin tur inspirerad av verkliga händelser.

– Jag hade läst boken för länge sedan. När jag förstod hur hjärntvättade vi hade blivit i England blev jag mycket intresserad av den här perioden, och jag gjorde ju "Återstoden av dagen", som handlar om fascismen i England. "Ensam i Berlin" är också en berättelse som skildrar den så kallade vanliga människan med respekt, och den är ovanlig eftersom den berättar om arbetarklassen.

Maken spelas av Brendan Gleeson, Daniel Brühl gör en roll som polis och Mikael Persbrandt spelar naziofficer. Filmen är gjord på engelska. Emma Thompson tycker inte att det är ett problem.

– Jag funderade över detta, men insåg att det var bra. Det gör det till en universell film, och det är en universell berättelse om ett par människor som står upp och gör något.

Protesterade mot kriget

Emma Thompson själv hör till de skådespelare som inte är rädda för att säga vad de tycker.

– 1990 protesterade jag mot det första Gulfkriget och jag fick oerhört mycket kritik, även från kända journalister. Nu, nästan 30 år senare, kan vi se vad som har hänt i Mellanöstern och hur en hel generation har radikaliserats. Det gör mig galen att ingen verkar vilja tala om det.

– Just nu lever vi i en oerhört farlig tid. Vi måste verkligen lyfta på fläsket och ge oss ut och tala med folk.

Väljer hon själv filmer om det finns ett budskap i dem? Hon tvekar.

– Ibland gör jag en film bara för att jag vill ha kul, kanske för att jag just har gjort någonting som varit tungt och mörkt. Jag behöver skratta. Så efter "Ensam i Berlin" spelade jag Mrs Potts i "Skönheten och Odjuret". Samtidigt finns det nog någon form av budskap i allting.

Hon har vunnit två Oscarstatyetter, en av dem för manuset till "Förnuft och känsla". Inga nya manus på gång?

– Jo, jag borde skriva en romantisk komedi, men jag kommer inte riktigt i gång.