Fakta: Ulrich Thomsen

Född: 1963 i Odense i Danmark.

Bakgrund: Utbildad vid Statens Teaterskole i Köpenhamn 1989–1993. Medverkade i filmer som "Nattvakten" (1994) och "Portland" (1996) innan han fick sitt stora genombrott i Thomas Vinterbergs film "Festen" 1998. Andra filmer han haft stora roller i är "Blinkande lyktor" (2000), "Arvet" (2003), "Bröder" (2004) och "Hämnden" (2010).

Aktuell: I tv-serien "Banshee" som börjar sändas i HBO Nordic den 2 april.

– Serien är så "over the top" att den var väldigt kul att göra, säger Thomsen när TT träffar honom på filmfestivalen i Berlin.

Han har kommit hit för att tala om sin roll i Tomas Vinterbergs film "Kollektivet" (som några dagar senare ger hans motspelerska Trine Dyrholm festivalens pris för bästa kvinnliga skådespelare), men samtalet glider snabbt över på "Banshee".

Från amish till gangster

Det är en thrillerserie om mord, sex och konspirationer i staden Banshee, som ligger i ett av USA:s amishområden. Kai Proctor kommer från en amishfamilj, men har lämnat den och i stället blivit ortens gangsterledare nummer ett. Serien skapades av tv-legendaren Alan Ball och har utmärkt sig inte minst för det oerhört brutala våldet och de mycket nakna sexscenerna.

– Vi har hela tiden gått in för att testa gränserna, säger Thomsen.

– Ibland har det varit tufft, speciellt när det gäller slagsmålsscenerna. Det är ofrånkomligt att man då och då skadar sig.

Han säger att nakenscenerna är någonting som numera är standard för amerikanska kabel-tv-serier, och berättar skrattande om hur det är att spela in dem.

– Man går omkring naken medan det bestäms hur ljuset ska vara och var skådespelarna ska stå. Man får ha en liten strumpa om snoppen, och som binds fast med en knut. Men det dinglar ändå, och den där sockan ramlar alltid av.

Dissar nakenscener

Han är inte speciellt förtjust i kabel-tv:s många nakenscener, han menar att det tar fokus från det som ska berättas.

– Jag föredrar den där lilla retningen som en våt t-shirt innebär. Du anar mer än du verkligen ser.

– Men relationen våld-sex i USA är sned. Du kan visa hur mycket våld som helst, men det anses fasansfullt med en kvinna som ammar sitt barn.

Nu när "Banshee" slutar kommer han att ägna sig åt en karriär som är framgångsrik på båda sidorna av Atlanten. Han har nyligen regisserat en film för första gången och vill fortsätta med regiarbetet.

– Jag förbereder ännu en film jag ska regissera. Jag har skrivit den, jag producerar och jag regisserar.

"Kollektivet", som blivit en stor framgång i Danmark, får svensk biopremiär 1 juli. "Banshee" börjar sändas den 2 april i HBO Nordic.