Fakta: Caroline Kepnes

Född och uppvuxen i Cape Cod, USA.

Bakgrund: Har skrivit noveller, regisserat kortfilmer och skrivit manus för tv. Bland hennes tv-meriter märks bland annat manusskrivande för "The secret life of the American teenager" och "7th heaven". Hon har också skrivit för Entertainment Weekly.

Kuriosa: I en tweet beskrev skräckmästaren Stephen King Kepnes bok "Du" som "hypnotisk och skrämmande".

Aktuell: Med pocketutgivningen av "Du" på svenska. I februari kommer del två i serien på engelska.

– Många har undrat varför jag inte fördömer honom. Men sådant är inte intressant för mig, säger Kepnes när TT möter henne i hemstaden Los Angeles.

Hennes bok handlar om hur psykopaten Joe använder sig av sociala medier för att förfölja Beck, den kvinna han är besatt av. Han hackar hennes Facebook- och Twitter-konton, han raderar meddelanden, han skriver nya i hennes vänners namn, han får henne alltmer isolerad för att hon ska inse att han är den rätte för henne. Och om han upplever att någon av hennes vänner står i vägen för honom, då måste han eller hon försvinna.

– Det finns en vacker sida med Facebook och Twitter, visst. Men samtidigt får det människor att lämna ut sina liv, att lägga ut foton som kommer att finnas på nätet för evigt. Det här intresserade mig, vad man kan göra med det, säger Caroline Kepnes.

Omedelbar förälskelse

I boken jobbar Joe, som är bokens berättare, i en bokhandel. En dag kommer Guinevere Beck in för att köpa några böcker. Joe blir omedelbart förälskad och börjar snart sitt arbete för att få Beck att falla för honom. Hade hon kunnat motstå honom? Caroline Kepnes skrattar.

– Hon hade inte kunnat göra någonting. Se på honom. Han är så romantisk och ärlig och dyrkar henne. Jag gillar när läsarna ser den här aspekten av boken, att det är en modern skräck-kärlekshistoria. Här är den här underbara, älskvärda killen, som är chevaleresk och fantastisk, han gör allt för henne – samtidigt som, visst ja, han mördar folk och hackar hennes mejl.

– På sitt sätt är det här mitt svar på alla de berättelser där flickorna är löjligt lyckliga och killarna så romantiska och fantastiska att det är overkligt. Jag gillar att både Joe och Beck konsumerar så mycket popkultur att de är en aning inkompetenta när det gäller att tackla verkligheten.

Ämnet sociala medier har varit oerhört viktigt för henne och har varit till stor inspiration.

– Mina två små narcisstiska älsklingar är moderna, klassiska missanpassade personer. Beck lever för Facebook, och när hon känner sig obekväm försöker hon anpassa sig. När Joe känner sig obekväm så eliminerar han de personer som får honom att känna så. Men innerst inne vill de båda bli älskade. Det är det som intresserar mig, att de vill ha samma sak men de försöker få det på så oerhört olika sätt.

Tuff barndom

Joe är inte någon som vill ha mänsklig samvaro, konstaterar hon.

– Han vet inte hur han ska få in människor i sitt liv. Han hade en tuff barndom, och medan han klappar sig själv på ryggen för att han är oberoende och inte någon som gnäller över barndomen, så är han tragiskt omedveten om hur tilltrasslad han är. Han har ingen social kompetens.

– Beck kan inte se så långt framåt. Hon är den där sortens person som twittrar om filmen innan den är slut. Och jag känner också för henne, för den här sortens liv är nytt för alla. Beck har inte kommit på hur hon ska vara sig själv. Hon undviker att vara ensam genom att vara social. Joe undviker sina egna demoner genom att koncentrera på Becks.

"Du", som nu kommit i pocket i Sverige, har blivit en stor succé i USA. Utan att gå in på hur debutboken slutar, kan vi väl avslöja att Joe kommer tillbaka.

– Den börjar i New York, sedan kommer han hit. Det blir inte lätt för honom, han är en äkta New yorker. Jag jobbar på den nu, jag har kommit halvvägs, jag har en deadline – och jag älskar deadlines.

Boken heter "Hidden bodies" och ges ut i USA i februari.