Fakta: Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival anordnades för första gången 1980 och hölls ursprungligen på Skeppsholmen. 2011 flyttades festivalen till Skansen och sedan 2012 hålls den inomhus på en rad olika scener i Stockholm.

Förra året besöktes festivalen av en rekordstor publik på 25 800 personer.

Årets festival bjuder på 160 konserter på totalt 35 scener och hålls den 7–16 oktober.

Källa: Stockholm Jazz Festival.

Efter förra årets publikrekord har det återigen blivit dags för Stockholm Jazz Festival. Den nytillträdde festivalchefen Eric Birath tror att man kommer att tangera rekordet på 25 800 besökare men är noga med att inte låta jakten på en större publik överskugga de konstnärliga målen.

– Vi letar hela tiden efter det nya som får i gång oss arrangörer. Det kan vara ett häftigt möte mellan artist och publik eller att det finns en kontrast i musiken som gör att det blir intressant. Vi tycker nog inte om när det blir för snällt, säger Eric Birath till TT.

Han upplever att festivalpubliken har blivit både yngre och större med åren.

"Räknar ned timmarna"

Nytt för i år är att festivalen intar så väl Debaser Medis som Vasateatern i Stockholm. På den sistnämnda scenen spelar bland andra svenska Tingsek, som är aktuell med "Amygdala" – hans första egna album på sju år.

– Nu är jag så jävla glad att få komma ut med det här nya materialet och visa hur långt jag har kommit på de här åren. Jag räknar ned timmarna, säger Magnus Tingsek.

Efter att ha släppt sina fyra första album under bara fem års tid (2005–2009) bestämde han sig för att låta nästa platta ta tid. Målet var att göra en skiva som verkligen skulle sätta avtryck i hans egen historia.

Soul och skog

När Tingsek går upp på scenen på Vasateatern på fredag är det exakt en vecka kvar tills skivan släpps, men han kommer ändå att bjuda på majoriteten av de nya låtarna.

Han beskriver skivan som "ett hopkok av vad jag har växt upp med, i något slags soultenderad gryta".

– Det är soul med mycket svensk skog och en slags karghet som jag tycker finns i mycket av den svenska musik jag är uppvuxen med – allt från barnvisor till klassisk musik, säger Tingsek.

3 X Konserthuset

Bland årets artister finns dessutom världsstjärnor som amerikanske BJ the Chicago Kid, franska Cyrille Aimée och ivorianska Fatoumata Diawara.

Eric Birath ser själv framför allt fram emot tre konserter som äger rum på Konserthuset.

– Abdullah Ibrahim, Archie Shepp & Dee Dee Bridgewater och Avishai Cohen. Det blir tre starka kvällar i slutet av festivalen.