Fakta: De tio titlarna

"Med livet framför sig" av Émile Ajar (Romain Gary), (1975). Den unge Momos berättelse om uppväxten hos den före detta prostituerade Madame Rosa, som numera tar hand om barn till prostituerade i stadsdelen Belleville i Paris.

"Förr eller senare exploderar jag" av John Green (2013). Två ungdomar träffas i en stödgrupp för cancersjuka. De blir blixtförälskade.

"Mellan dig och dig" av Katarina Kieri (2012). 17-åriga Tora upptäcker att killen som hon är förstjust i, Ivar, är kär i en kille. En roman om en ensam ung människa som upptäcker litteraturens kraft.

"Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia" av David Lagercrantz (2011). Sagan om den blivande fotbollsstjärnan som växer upp i förorten Rosengård och vars pappa inte stödjer hans fotbollsambitioner.

"Den utvalde" av Louis Lowry (1993). Första delen i en dystopi där människorna saknar både starka känslor och minnen. Jonas blir utvald att bli den nye minnesbevararen, den ende som kan och får minnas.

"Kulor i hjärtat" av Cilla Nauman (2009). Augustprisnominerad novellsamling om bland annat mobbing, mörkerrädsla och vuxnas omoral. Alla noveller är berättade av Tom som går på högstadiet.

"Så har jag det nu" av Meg Rosoff (2005). En dystopisk krigs- och kärleksroman av årets Alma-pristagare.

"När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer (2015). En roman om ett hatbrott. Isak och Ester funderar över hur de kunde ha hindrat Anton från att bli delaktig i ett mord.

"Mitt extra liv – en serieroman" av Johan Unenge (2009). Mattias och Yoseff bor i lilla Hellevik. En roman om ett samhälle som blivit alltmer öppet rasistiskt och vars författare ställer frågor om hur man bör agera.

"Boktjuven" av Markus Zusak (2009). En roman om ordets makt och om tyskar som trotsade nazisterna under andra världskriget.

Länge var det från kritiker och intellektuella som David Lagercrantz hoppades få bekräftelse och beröm. I stället fick han det från ett gäng förortsgrabbar i Malmö. "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia" hade fått dem inte bara att läsa utan att gå hela vägen till biblioteket. Nu satt de där och lyste.

– De ville veta vilken bil jag hade och hur mycket pengar jag tjänade, men det var ju framför allt Zlatan som representerade ett sådant hopp för de här killarna. Jag var ju bara berörd av "den gudomlige", säger David Lagercrantz som svarade sin publik med krass realism:

– Visst, bli Zlatan, men det är en chans på tio miljoner. En bättre väg in i samhället är att börja läsa.

När Stieg Larssons arvtagare berättade att de skulle skänka inkomsterna från David Lagercrantz Millenniumbok till tidningen Expo svarade David Lagercrantz med att ge en miljon kronor till Läsrörelsen. "Berättelser som förändrar" heter projektet som nu vuxit, men som föddes ur donationen.

Direkt till eleverna

Förutom inledande konferenser för skolledare, lärare och bibliotekarier ingår även filmade intervjuer – så långt det är möjligt – där de aktuella författarna talar direkt till eleverna. Varje klass väljer minst två av de tio böckerna på listan. Läsrörelsen bjuder på en klassuppsättning av den ena.

200 högstadie- och gymnasieskolor inbjuds att delta. Läsrörelsens Elisabet Reslegård, som just nu ser över anmälningarna, uppmanar fler Norrlandsskolor att delta. Kravet att varje skola ska representeras av en lärare och en skolbibliotekarie går att komma runt för mindre skolor förutsatt att de har ett etablerat samarbete med ett folkbibliotek, förklarar hon.

Läsrörelsen beskriver Pisa-undersökningarnas resultat och svenska ungdomars försämrade läsförståelse som "förfärande", men varken David Lagercrantz eller Elisabet Reslegård vill ge projektet en avskräckande duktighetsstämpel:

– Det är tänkt som inspiration, en injektionskick, många skolor och lärare jobbar ju redan på det här sättet, det finns i läroplanen, säger Elisabet Reslegård.

Fler än de utvalda

Urvalet är gjort av projektets huvudpedagog, Ann Boglind, lektor i svenskämnets didaktik, tillsammans med en referensgrupp med ungdomar från olika delar av landet. De tio titlarna är valda med tanke på deras förutsättningar att väcka både läslust och förståelse för andra människor. Rimligen lär de inspirera fler lärare än de som blir med i projektet.

David Lagercrantz tar fram sitt eget exemplar av Émile Ajars "Med livet framför sig", en av de tio.

– Här läser jag om en fattig arabisk pojke i Paris och känner igen mig.

– Det är bara genom berättelser som vi förstår, och det är väl egentligen det enda heliga i det här.