Fakta: Way Out West genom åren

Några av artisterna som har spelat på festivalen: Erykah Badu, Primal Scream, Sonic Youth, Broder Daniel, The Flaming Lips, Bon Iver, Robyn, Lily Allen, My Bloody Valentine, Anna von Hausswolff, The XX, LCD Soundsystem, MIA, Håkan Hellström, Pulp, Kanye West, Prince, Tiësto, Kraftwerk, Wilco, First Aid Kit, Blur, Refused, Kendrick Lamar, Disclosure, Florence and the Machine.

Fakta: Ola Broquist om...

... hans personliga höjdpunkter från åren som gått: "Man kan ju rabbla upp konserter, men det finns så många andra höjdpunkter också. När vi gjorde festivalen vegetarisk 2012 var det en extrem milstolpe. En höjdpunkt var redan när vi kollade på Slottsskogen som möjlig festivalplats första gången. När det sedan blev klart att vi faktiskt skulle få göra det – det var också en höjdpunkt."

... att boka ett jämställt spelschema: "Nu tycker jag att det inte håller för folk att säga att det inte finns några kvinnliga artister. Det viktiga i slutändan är inte att alla festivaler alla år har en fördelning som är exakt 50-50, det viktigaste är att man har ett feministiskt perspektiv när man bokar. Rent krasst är det lättare för oss att ha en jämställd lineup än för Sweden Rock, för utbudet de plockar ur är fortfarande väldigt mansdominerat."

Det började med en "enkel tanke", enligt Ola Broquist. Han och kollegorna på konsertarrangören Luger jobbade med andra svenska festivaler, men kände en frustration över att artisterna som Luger föreslog inte bokades.

– Det här är ingen diss mot någon, men vi var rätt less på att inte ha någon festival som vi själva tyckte var svingrym att åka till, säger han.

Det var för snart tio år sedan, men Ola Broquist tittar ogärna i backspegeln. Festivalens framtid är det enda på agendan, så räkna med andra ord inte med en festival kantad av nostalgiska tillbakablickar 2016.

– Det hoppas jag att vi undviker. Det handlar mer om att titta framåt. Förhoppningsvis blir det vårt klart bästa år i alla avseenden. Jag hoppas att vi kan bjuda på någon liten vattendelande överraskning också, säger han.

Ser ett slut

De säger att de inte arrangerar Way Out West för att gå med vinst. Men besökarantalet har stigit i takt med att festivalen har vuxit. Trots det ser Luger ett eventuellt slut för Göteborgsinstitutionen – det har de sagt förr och det står Ola Broquist fast vid:

– Det är osannolikt att det tar slut just nu. Men att vi inte kommer att hålla på hur länge som helst är fortfarande lika aktuellt.

"Homogen publik"

Ola Broquist är inte rädd för att festivalen ska stagnera. Han säger att det finns "gott om utrymme för nya idéer och nya steg att ta". Men en kritik som har riktats mot Way Out West är att dess publik är alltför homogen.

– Jag vill inte utmåla vår publik som en problematisk grupp människor, men vi skulle gärna se en större variation såklart, säger Broquist.