Fakta: Tom Ford

Född: 1961 i Austin, USA.

Yrke: Modedesigner och filmregissör.

Bakgrund: Har varit chefsdesigner för Gucci och Yves Saint Laurent. 2006 lanserade han sitt eget modehus. 2009 debuterade han som regissör med filmen "En enda man" med Colin Firth och Julianne Moore i de bärande rollerna. Filmen var bland annat nominerad till Guldlejonet på Venedigfestivalen samma år.

Aktuell: Med filmen "Nocturnal animals" som visas på filmfestivalen i Venedig och får svensk biopremiär 18 november.

– Visst har det tagit lång tid, men jag ville hitta rätt projekt, säger Ford till TT.

Filmen, som går upp i Sverige den 18 november, deltar i tävlingen här i Venedig och får i princip bara applåder och superlativer efter sin världspremiär. När TT möter Ford, självfallet klädd i egendesignad kostym, säger han:

– Efter "En enda man" ville jag ta det lugnt för att hitta nästa projekt. Sedan fick jag en son och jag sade att jag inte skulle jobba med filmen igen förrän han var tre. Nu har han fyllt fyra, så det löftet höll jag.

Brutalt svek

"Nocturnal animals" handlar om en kvinna, spelad av Amy Adams, som en dag får ett bokmanus i posten. Det är skrivet av hennes exmake (Jake Gyllenhaal), som hon en gång svek på ett brutalt sätt. Hon börjar läsa boken, en mycket våldsam berättelse om en familj som under en bilresa råkar ut för mardrömslika händelser. Hon börjar förstå att även om det inte direkt handlar om hennes förflutna så finns det på många sätt paralleller. Ford skildrar dåtid och nutid och visualiserar dessutom handlingen i boken.

Han är känd som en av världens främsta modeskapare, men menar att detta egentligen inte har påverkat honom som filmmakare.

– Jag har lärt mig vissa saker, visst, som att hantera en kamera och hur den fungerar, och att hålla koll på de små detaljerna. Men i princip försöker jag hålla dessa båda yrken åtskilda.

Ingen Ford-design

Det gjorde han också genom att se till att huvudpersonerna i filmen inte bar Tom Ford-designade kostymer (till skillnad från Colin Firths klädsel i "En enda man").

– Jag ville inte att filmen skulle se ut som en reklam för mina egna kläder. Men jag tycker det är kul att designa för film. Jag har ju till exempel gjort kostymer och smokings till Daniel Craig för "James Bond"-filmerna.

"Nocturnal animals" lär finnas med när Oscarsnomineringarna tillkännages. Och Tom Ford säger att det inte kommer att dröja sex år till nästa film.

– Det finns filmskapare som verkar göra en film per år. Det skulle jag inte klara. Tre år är lagom. Jag har några idéer och jag hoppas att en av dem har blivit film om tre år.