Fakta: De är kvar i "Idol"

Martin Almgren

Axel Schylström

Amanda Winberg

Simon Zion

Tove Burman inledde fredagskvällen med besked. Hennes tolkning av Alicia Keys "If I ain't got you" var en kraftfull, soulig, smocka som tydligt imponerade på juryn.

– När du sitter vid pianot och sjunger med hela ditt hjärta är det fantastiskt, sade Anders Bagge.

Dessvärre, för Burmans del, fick hon höra att hon gjort ett galet låtval med sitt andra nummer för kvällen – Sabina Ddumbas "Not too young". Och kanske var det den osäkra sången som raderade tittarnas goda minne av Tove Burmans första framträdande.

När det stod klart att hon fått minst antal röster var det en sammanbiten 16-åring som tog avsked.

– Jag vill tacka för all kärlek som jag har fått. Det har varit en otrolig resa, sade hon.

Kärlekstema

Temat var "kärlek" och deltagarna fick framföra två låtar var under fredagsfinalen. För tre av dem var budskapet från juryn att de lyckades med halva uppdraget, medan Amanda Winberg och Axel Schylström slapp höra hårda sanningar från trion.

Schylströms pappa, som var på plats i studion, bjöd dessutom på ett överraskande avslöjande om sin son när han berättade att Axel Schylström uppträtt live en enda gång innan hans medverkan i "Idol".

– Det här är en resa för dig. Popen sitter som gjuten, sade en häpen Alexander Bard efter Schylströms tolkning av Danny Saucedos "Dör för dig".

"Lill-Madonna"

Av jurymedlemmarnas reaktioner att döma är Amanda Winberg den solklara favoriten, eller som Laila Bagge uttryckte det:

– Du har hela paketet. Du är en liten lill-Madonna.

Winbergs tolkningar av Lady Gaga och Nicki Minaj föll verkligen juryn i smaken, på ett sätt som möjligtvis skulle kunna få de andra deltagarna att tappa modet.