Fakta: Ylva Hällen

Född: 1972 i Sollentuna.

Bakgrund: Debuterade som programledare för SVT:s barnprogram "Bolibompa" 2000 och började sex år senare producera programmet. Verkar också som illustratör och har bland annat gett ut böckerna "Sus och Dus" och "Sus och Dus gör en utflykt".

Kuriosa: Medverkade i "På spåret" 2010. 2011 och 2013 tillsammans med Anna Charlotta Gunnarsson.

– "Mitt Sverige" är inget granskande program. Det handlar om människor som får berätta vad de varit med om. Sverige förändras mycket just nu och behovet av att lyssna till människor är stort, säger Ylva Hällen.

Avhoppad nazist

I första avsnittet ska hon försöka reda ut vad som driver unga män till ilska och hat. Bland annat åker hon till Skåne för att träffa en avhoppad nazist.

– Jag funderade länge över hur jag skulle förhålla mig till det hela. Jag hade svårt att inte tänka "fan vad sjukt, hur blir man ens nazist?", men insåg snart att jag var tvungen att slå bort sådana tankar. Det var en ynnest att få prata med honom om varför han valde den vägen.

Dekorerade toarullar

Ylva Hällen syns vanligtvis i program för de lite yngre, bland annat i "Minimello", där hon stämmer upp i sång tillsammans med dekorerade toalettrullar. Hon beskriver sig som galet intresserad av fantasy, men också av politik- och samhällsfrågor.

– Jag har jobbat med barn-tv i drygt 15 år men är trött på bilden av barnprogramledare som om de inte kan tala med vuxna. Den bilden vill jag bryta.

"Mitt Sverige" premiärsänds i SVT2 den 26 januari.