Fakta: Trine Dyrholm

Född. 1972 i Odense.

Bakgrund: Medverkade som tonåring i den danska Melodifestivalen med låten "Danse i måneskin". Filmdebuterade 1990 i "Springflod" och har bland annat medverkat i filmer som "Festen", "Hämnden" och "A royal affair".

Tv: Spelar en av huvudrollerna i den danska tv-serien "Arvingarna", som regisserats av bland andra Pernilla August.

Just nu aktuell i: Thomas Vinterbergs film "Kollektivet".

Den tredje omgången av danska tv-serien "Arvingarna" blir också den sista.

Det bekräftar Trine Dyrholm för TT.

– Det var bestämt redan från början att hur bra det än gick, skulle det inte bli mer än tre säsonger, säger hon.

Ska regissera "Arvingarna"

"Arvingarna", som handlar om hur fyra syskon ska försöka dela på arvet efter sin mor, har blivit en stor publikframgång världen över, inte minst i Sverige. Tidigare har både Pernilla August och Jesper Christensen regisserat en rad avsnitt – och nu är det dags för Trine att göra detsamma.

– Jag har aldrig regisserat tidigare, så det här är någonting jag ser fram emot. Visst, jag är ju också med framför kameran, och det gör det lite krångligare, men vi får jobba runt det.

Återförenad med Vinterberg

Till Berlin har hon kommit med Tomas Vinterbergs film "Kollektivet". Det är första gången hon och Vinterberg jobbar ihop sedan de gjorde klassikern "Festen". Och även den filmens manlige huvudrollsinnehavare Ulrich Thomsen är med i "Kollektivet".

– Det känns verkligen kul att få ha arbetat tillsammans igen. Efter "Festen" umgicks vi alla mycket, men sedan har vi ju gjort olika saker och i olika delar av världen så vi har bara träffats då och då. Det var intressant att se nu när vi alla blivit äldre och mer erfarna hur detta påverkade vårt arbete, säger Trine Dyrholm.

Inspelningen av "Arvingarna" har precis börjat, och som TT tidigare avslöjat kommer Pernilla August att återvända till serien – men nu som skådespelare.