Fakta: Arkadij Babtjenko

Rysk författare och journalist född i Moskva 1977.

Sändes som 18-årig värnpliktig till kriget i Tjetjenien och har skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland "Krigets färger. Ett vittnesmål" (2007) om Tjetjenien och "Bilder av ett litet krig" (2009) om Sydossetien.

Publicerar regimkritisk journalistik på Facebook och den ryska motsvarigheten Vkontakte.

Svenska Pen har sedan 1985 delat ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Tidigare pristagare är bland andra Svetlana Aleksijevitj och Masha Gessen.

– För mig är det väldigt personligt och ett tecken på extra moraliskt ansvar, det är ett tecken på att jag gör det jag gör rätt, säger han om att tilldelas priset.

Svenska Pen skriver i sin motivering att han får det för "sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet".

Propaganda

Pristagaren vittnar om en hård verklighet för journalister i dagens Ryssland.

– Om man är oliktänkande på något sätt så får man problem i Ryssland. Det finns knappt någon oberoende journalistik. Den har ersatts av propaganda av en magnitud som inte tidigare funnits. Rysslands starkaste vapen i dag är inte ubåtar eller flygplan utan tv. Där är floder av hat, homofobi och krig, krig, krig.

Ändå fortsätter han att skriva och kritisera. Sina journalistiska texter publicerar han på Facebook och den ryska motsvarigheten Vkontakte, då han inte längre kan få jobb i hemlandet.

– Det finns egentligen bara tre alternativ, antingen slickar man regimens röv, lämnar landet eller fortsätter göra det man gör, säger han.

Han menar att det är omöjligt att förutse i vilken riktning landet kommer att gå i framtiden – en mer liberal eller en mer fascistisk.

Skildrar krig

Babtjenko är också känd för sina krigsskildringar, bland annat för "Krigets färger", en skildring av hans erfarenheter som värnpliktig i krigets Tjetjenien som även finns översatt till svenska. Att skildra krig är något som han planerar att fortsätta med.

– Så länge Putin är vid makten kommer Ryssland ständigt att vara i krig. Regimen har inte längre några andra redskap för att behålla sin makt, säger han.

Tucholsky-priset delas ut i Stockholm under Fängslade författares dag, den 15 november.