Fakta: Andra som spelat "Macbeth"

Laurence Olivier, på Royal Shakespeare Theatre 1955

Ian McKellen på Royal Shakespeare Theatre 1976

Orson Welles, i en inspelning på grammonfonskiva 1940

Sven Wollter på Stockholms stadsteater 1992

Mikael Persbrandt på Maximteatern, hösten 2016

– Det heter ju att nöden är uppfinningarnas moder, säger han till TT.

– Och det finns någonting spännande i att tvingas jobba fort. Antingen sätter man scenen i en enda tagning, eller också blir det ingenting alls.

Flera "Macbeth"

Det har gjorts mängder av filmatiseringar av William Shakespeares pjäs om Macbeth, en duktig härförare, som av några häxor spås att han ska bli kung av Skottland, vilket leder honom och hans makthungriga hustru in i en intrig av mord och konspirationer. Den första filmatiseringen gjordes 1905 – den mest kända är Orson Welles film från 1948, Akira Kurosawas "Blodets tron" och Roman Polanskis film från 1971.

Den nya filmen är regisserad av Justin Kurzel och är inspelad på plats uppe i Skottland i dimma, regn och ofta isande kyla.

– Men det gjorde ju att det kändes mer realistiskt. På en storbudgetfilm kan du få vad du vill. På en liten film med minimal budget måsta du kämpa för allting. Här fanns inga tjusiga studiobyggen, och interiörerna filmades i gamla, riktiga byggnader, där det var nästan lika kallt som utomhus, säger Fassbender, denna dag sittande i strålande sol på taket till ett av lyxhotellen i Cannes.

Attraktivt namn

Det faktum att Fassbender tackade ja var det som fick projektet att bli av. De senaste åren har han blivit ett mycket attraktivt namn inom filmindustrin.

– Jag såg Macbeth som någon som led av posttraumatisk stress, precis som de soldater som slagits i t ex Irak. Macbeth har blivit påverkad av de krig han har deltagit i, och detta får honom att handla som han gör.

Michael Fassbender har de senaste åren också blivit omskriven som Alicia Vikanders pojkvän. Under årets Cannesfestival sågs de båda promenera omkring med armarna om varandra, men liksom Vikander väljer Fassbender att inte tala om detta. De båda möttes under inspelningen av den ännu inte visade "The light between the oceans".

"Macbeth" har svensk biopremiär den 8 januari. Fassbender spelar också med i en rad andra filmer som får premiär under 2016, bland annat "X-men: Apocalypse". Dessutom är det den 22 januari dags för den omtalade filmen "Steve Jobs" att få Sverigepremiär.