Fakta: Folkmordet i det Osmanska riket

Folkmordet i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo.

De flesta som mördades, omkring en miljon människor, var armenier. Men även andra kristna minoriteter, som assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades.

Majoriteten av dem som överlevde folkmordet 1915–1923 flydde det Osmanska riket, som i stort sett tömdes på sin kristna befolkning.

Den 24 april 1915 beskrivs som folkmordets startdatum. Då deporterades, fängslades och mördades flera hundra armeniska politiska, intellektuella och religiösa ledare i den dåvarande huvudstaden Konstantinopel. Datumet högtidlighålls varje år.

Därefter inleddes tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. Hundratusentals människor dog av hunger och godtyckligt våld under påtvingade dödsmarscher genom ökenområden. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader eller tvångskonverterades till islam.

Källa: Forum för levande historia.

– Jag kräver att Margot Wallström (S) och utrikesdepartementet kallar upp den turkiska ambassadören, för det är ett oacceptabelt beteende att lägga sig i svenska medier och pressfriheten, säger hon till TT.

Dokumentären "Seyfo 1915 – det assyriska folkmordet" uppmärksammar årsdagen då mördandet inleddes. Men den faller inte Turkiet i smaken.

"Jag hoppas att ni kommer att granska frågan med en balanserad och förnuftig inställning ännu en gång och omvärdera ert beslut att sända den ovannämnda dokumentärfilmen", skrev Arif Gülen, pressansvarig vid den turkiska ambassaden, till TV4.

Sändes som planerat

Viveka Hansson, programdirektör för Nyheter och samhälle på TV4 reagerar starkt på brevet. Hon säger till TT att de ökande angreppen på yttrandefriheten i Sverige och internationellt är en oroväckande tendens.

– Mejlet från ambassaden är artigt formulerat, men det går inte att missförstå budskapet. Turkiet vill att TV4 avstår från att sända en dokumentär de tror sig ogilla, säger Hansson.

Dokumentären sändes som planerat på söndagen.

Även Assyriska riksförbundet reagerar på den turkiska ambassadens påtryckningar.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt att turkiska ambassaden agerar på detta sätt. Det visar än mer på nödvändigheten på att bryta tabut kring folkmordet 1915, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet.

Historiska fakta

Han säger att minoriteters rättigheter och andra mänskliga rättigheter har möjlighet att stärkas i Turkiet om landet är berett att acceptera de historiska fakta som finns kring folkmordet.

– Vi tror att Turkiet blir ett bättre land om man tar itu med sin historia. Tyskland har gjort upp mitt sitt mörka kapitel, men Turkiet har inte gjort det.

Omkring en miljon människor dödades under folkmordet 1915–1923. De flesta var armenier, men även andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades.