Deltagare i ”Robinson” 2012: Så manipulerade TV 4 tävlingen

Finalen

Två dagar före finalen, när den ena finalisten var klar, bestämdes det hur finalen skulle avgöras. Sättet som det skedde på hade stor betydelse för utgången. 

Körschemat

 Ett av lagen fick tag på ett körschema över säsongen där det stod att Micha skulle duellera. När sedan Martin Melin kom till ön valde han ut Micha till duell vilket alltså ska ha varit förbestämt.

Reglerna

I tävlingarna ändrades reglerna ibland så att det skulle bli spännande eller så att ett visst lag skulle vinna. Tävlingarna kunde också ändras beroende på vem som skulle tävla.

En halv miljon ska de återstående deltagarna i årets ”Robinson-revanschen” göra upp om i kväll. En rafflade final som för tittarna kan bli en rysare. Men bakom kulisserna är det inte lika spännande. Deltagare som Metro talat med hävdar att allt är uppgjort på förhand. De menar till exempel att finalens förutsättningar ändrades när det blev klart vilka som kom till final.

– Det är inte en ärlig tävling någonstans. Tror man att man kan åka ner och vinna ”Robinson” så tror man helt fel. Det är TV 4 som bestämmer vem som vinner ”Robinson”, säger en deltagare som vill vara anonym. 

Samma person berättar om en händelse då ett av lagen kom över ett körschema för hela säsongen ur en producents väska. De hann läsa en del innan de lade tillbaka papperet och en av sakerna de såg var att Martin Melin och Mats Kemi skulle komma till ön. Och en annan sak de hann läsa var att Micha skulle duellera. 

– Och detta var innan Martin (Melin) hade kommit till ön. Det var alltså förbestämt av produktionen att han skulle välja Micha till duell medan Martin låtsades som att det var något han bestämde där och då. 

En annan deltagare vittnar om att produktionsteamet avgör de tävlandes öde genom att ändra i tävlingar och regler. 

– Tävlingarna kan ändras så de är till fördel till personer som de inte vill ska åka ut. Och helt plötsligt kan någon som åkt ut plockas tillbaka för att produktionen vill ha med honom för att han är snygg eller gör bra tv. 

Martin Nygren, exekutiv producent för ”Robinson” på TV 4, tillbakavisar anklagelserna som gör honom upprörd. 

– Vi skulle aldrig lägga oss i vem som åker ut eller vem som vinner. Det ska vara en ärlig kamp. Det är tråkigt att det kommer sådana här anklagelser och det gör mig faktiskt förbannad. Det skadar förstås vårt varumärke. 

Men vad säger du om att deltagarna såg körschemat och såg att Micha skulle duellera?

– Det är struntprat. Det dokumentet får du i så fall visa mig. Det finns ingen sanning i det, säger Martin Nygren. 

Även Martin Melin dementerar uppgifterna om att hans beslut om att Micha skulle duellera kom från produktionen.

– Det var mitt beslut till hundra procent, säger han.