Fakta: Téa Leoni

Född och uppvuxen i New York. Fyller 50 år i februari 2016.

Började karriären som tv-skådespelare, hade huvudroller i ett par mindre kända komediserier. Slog igenom på filmduken i "Bad boys", och hade sedan huvudroller i filmer som "Deep impact", "The family man", "Jurassic Park III", "Hollywood ending", "Spanglish" och "Fun with Dick and Jane". Syntes senast på bioduken år 2011 i en biroll i "Tower heist".

Är Unicef-ambassadör sedan mer än tio år tillbaka. Hennes farmor var ordförande för amerikanska Unicef i 25 år.

Har två barn tillsammans med "Arkiv X"-stjärnan David Duchovny, som hon var gift med 1997-2014. Är nu i ett förhållande med skådespelaren Tim Daly, som i "Madam Secretary" spelar hennes make.

Nyanserade kvinnoroller är ett svart hål på bio. År 2014 hade endast en av fem stora Hollywoodfilmer en kvinna i en huvudroll, och bland dessa var ingen kvinna över 45 år.

I tv-världen är bilden annorlunda. Prisade serier som "Homeland", "The good wife", "Nashville", "How to get away with murder" och "Scandal" har alla kvinnor i karriären i främsta ledet.

"Sista" huvudrollen

Sedan ett år tillbaka sällar sig "Madam Secretary" med Téa Leoni till skaran. Efter att på 90-talet och i början 00-talet haft huvudroller i biosuccéer som "Deep impact" och "Jurassic Park III", började Leonis karriär gå i stå när hon passerat 35. Formuleringen på den engelska Wikipedia-sidan om henne säger egentligen allt – komedin "Fun with Dick and Jane" från 2005 där hon spelade mot Jim Carrey beskrivs som hennes "sista" huvudroll i en kassasuccé – som vore hon redan död och begraven.

Att det skett en förändring i synen på kvinnor inom tv är något hon själv har bevittnat, berättar Téa Leoni på telefon från Los Angeles.

– I början av min karriär var det annorlunda. Hur har ni tänkt? Är hon kanske en galen hemmafru? Den sortens frågor kom alltid när det gällde idéer om serier med en kvinna i fokus.

"Madam Secretarys" skapare är Barbara Hall, som tidigare gjort serierna "Judging Amy" och "Joan of Arcadia" och jobbat på "Homeland". Många andra serier med kvinnor i fokus har också en kvinna som upphovsperson. Varför verkar det krävas? Téa Leoni svarar försiktigt.

– Jag räknar inte sådant. Det finns många fenomenala kvinnliga "showrunners", men det finns också män som är bra. Min förhoppning är att vi ska nå punkten när den här diskussionen inte behövs längre, att vi ska kunna titta bakåt och säga: "Är det inte konstigt att vi var tvungna att fundera över sådant här?"

Får hopp

När hon ser sina barn får hon hopp om att vi kommer att nå dit, tillägger hon.

– Rörelsen framåt pågår på flera områden samtidigt. Ta rasfrågan till exempel. Mina barn har ingen förståelse för den, de är färgblinda, varför skulle hudfärg spela roll? Så var det inte när jag växte upp. När jag ser hur de resonerar tänker jag att vi nog är på väg att växa upp allihop.

I "Madam Secretary", som svenska tv-tittare kan se på tv-kanalen Fox, gör hon rollen som USA:s utrikesminister Elizabeth McCord. Hon presenteras också som en udda fågel i seriens början, men det handlar inte om hennes kön, utan om att hon saknar politisk erfarenhet. När den förra utrikesministern oväntat dör handplockar USA:s president henne till posten, då de jobbat ihop på CIA tidigare.

– Att Elizabeth inte är karriärpolitiker lockade mig. Hon har ingen agenda och saknar den strävan jag tror att många i den miljön har att fortsätta klättra. Det ger oss svängrum att låta henne utvecklas på andra sätt, säger Téa Leoni.

Spända relationer

I första säsongen av "Madam Secretary" fanns en övergripande berättelse om den tidigare utrikesministerns mystiska död. Den nu aktuella andra säsongen fokuserar mer på de spända relationerna mellan USA och Ryssland, med konflikterna i Ukraina och Syrien som krutdurkar med potential att starta ett tredje världskrig.

– Vissa avsnitt den här säsongen har legat osannolikt nära verkligheten. Vi har otroligt kunniga manusförfattare, avslutar Téa Leoni.