Fakta: Twin Peaks

Pilotavsnittet "Northwest passage" premiärvisades på ABC Network söndagen den 8 april 1990. SVT visade det den 18 november samma år, och det sågs då av knappt två miljoner tittare.

Serien samlade en mängd mer eller mindre kända skådespelare. Flera av David Lynchs egna favoritskådespelare medverkade, som Jack Nance, Grace Zabriskie, Kyle MacLachlan och Catherine E. Coulson. Lynch själv dök upp i flera avsnitt som agent Coopers chef, den halvdöve Gordon Cole.

En tredje säsong av "Twin Peaks" kommer 2017. Då återvänder majoriteten av de gamla skådespelarna, men också nya namn som Naomi Watts, Monica Belluci, Laura Dern, Jennifer Jason Leigh, Trent Reznor, Tim Roth och Michael Cera.

I Snoqualmie och North Bend, Washington, USA, där serien spelades in, arrangeras sedan 1993 en "Twin Peaks"-festival. Årets arrangemang hålls den 22–24 juli.

Redan efter det första sändningstillfället stod det klart att David Lynch och Mark Frosts tv-serie "Twin Peaks" var något nytt. Det handlade inte bara om seriens mysterium, mordet på den 16-åriga highschool-drottningen Laura Palmer. Lika mycket lockades tittarna av balansgången mellan drama, deckare, skräck och svart komedi, med surrealistiska inslag och ett unikt visuellt uttryck.

– "Twin Peaks" var så otroligt genomarbetad och avancerad i allt från rollfigurer till scenerier och stämning. Ambitionsnivån låg på långfilm, och det gjorde inte tv-serier vid den här tiden, säger Daniel Åberg, skribent på tv-sajten Tvdags.

Startskott

"Twin Peaks" föregick den tv-explosion av ambitiösa serier vi sett sedan millennieskiftet med ett helt decennium, menar han.

– Det är klart att det hade gjorts ambitiösa tv-serier innan, men när det gällde brett amerikanskt tv-drama var "Twin Peaks" ett startskott för det som skulle komma senare.

Handlingen drevs framåt av den inlevelsefulle FBI-agenten Dale Cooper, en man med fäbless för goda pajer och kaffe som han föredrog "svart som midnatt en månfri natt".

Tv-tittarna fascinerades också av figurer som sheriff Truman, polissekreteraren Lucy, highschool-tjejerna Donna, Audrey och Shelly, "Log Lady", Lauras föräldrar Leland och Sarah Palmer – och den mystiske Bob.

Förlorad magi

När identiteten på Laura Palmers mördare avslöjades i slutet av den första säsongen tappade "Twin Peaks" fart. Många fortsatte att titta efter det, men magin hade delvis gått förlorad.

Trots att "Twin Peaks" lades ned efter två säsonger nådde den omedelbart kultstatus. Fansens hängivenhet är gissningsvis också en av anledningarna till att David Lynch 2014 meddelade seriens återkomst. Säsong tre av "Twin Peaks" börjar sändas 2017.