Soul-och r'n'b-sångaren Xavier Naidoo får inte längre representera Tyskland i årets Eurovision Song Contest (ESC) i Stockholm i maj.

Beslutet att skicka Naidoo till ESC har vållat skarpa protester i både tidningar och sociala medier, och kritiker hävdar att artistens låtar är homofoba och antisemitiska, skriver Reuters. Bland annat ska han i en låttext ha jämfört homosexualitet med pedofili.

"Xavier Naidoo är en lysande sångare som enligt min åsikt varken är rasist eller homofob. Det var väntat att hans nominering skulle polarisera åsikterna, men vi är förvånade över den negativa responsen", säger Thomas Schreiber, underhållningschef på den tyska tv-kanalen ARD, i ett uttalande på Eurovisions sajt.

Schreiber konstaterar att debatten gör att Naidoos medverkan skulle kunna skada ESC:s image, och att man nu söker en ny tävlande för Tyskland.

Xavier Naidoo utsågs till Tysklands artist i ESC för bara tre dagar sedan. I det nya upplägget från tv-bolaget ska tittarna bara rösta om vilken låt den på förhand utvalda artisten ska framföra.