Fakta: Ulf Lundell

Namn: Ulf Gerhard Lundell

Ålder: 66

Musikalisk karriär: Debuterade med "Vargmåne" 1975. Slog igenom på allvar för en större publik 1982 med albumet "Kär och galen" och låten "Öppna landskap". Låten föreslogs bli Sveriges nya nationalsång. Sammantaget har Lundell släppt 28 studioalbum samt en lång rad samlings- och livealbum.

Skönlitterär karriär: Slog igenom med generationsromanen "Jack" 1976 och har sedan dess skrivit ytterligare 16 romaner.

Lundell har visserligen sagt det förr – men om vi ska ta honom på orden är turnerandet över nu, åtminstone på ett tag.

På nyårsafton står han på Göta Lejons scen i Stockholm, och med den spelningen avslutas också turnén som inleddes i Gävle för två månader sedan.

"Den här höstturnén, 20 spelningar, är min sista på länge om inte för alltid. Man ska aldrig säja aldrig som sagt, det gör jag inte heller, men de här två turnéerna blir mina sista med det här bandet, på det här sättet", sade Lundell i ett pressmeddelande sedan han avslutat förra turnén i somras, och tillade:

"40 år kan räcka. Jag har levererat."

Långdraget farväl

Musikjournalisten Lars Nylin tror dock inte vi har sett Lundell på scenen för sista gången.

– Jag har väldigt svårt att tro det, eftersom han självt har signalerat annorlunda. Men det kan mycket väl vara den sista större turnén med det här upplägget.

Redan 2008 meddelade Lundell från scen i Gävle att han planerade att ta farväl – ett farväl som visade sig bli långvarigt eftersom han fortsatt ge ut skivor och göra spelningar sedan dess.

– Det har nästan blivit något man skämtar om. Lundell har även gjort det själv, och han är inte den mest självironiske.

Konflikt med fans

Som många gånger förr har det stormat kring artisten även under höstens turné. I Linköping blev fansen på de första raderna utskällda av en Lundell som var "trött på att se samma ansikten" på varenda spelning och bad dem att aldrig mer komma tillbaka.

– Han har ju alltid haft sina duster med de mest dedikerade fansen, eller "grabbarna längst fram" som han kallar dem. Men han ger dem samtidigt väldigt mycket, med konserter på tre eller fyra timmar.

Men även om detta skulle bli den sista landsomfattande turnén utgår Nylin från att Lundell kommer att göra åtminstone enstaka spelningar även i framtiden. Och då hoppas han på en mer avskalad, nedtonad Lundell och mindre av den bredbente rockaren. För artisten Lundell kan leverera i minst 10–15 år till.

– Åldern är inget skäl. Han är tillräckligt kreativ för att matcha de 70–80-åringar vi ser internationellt.