– Vi insåg tidigt att kraften i det här ligger i den unge Zlatans röst.

Fredrik Gertten, regissör till "Den unge Zlatan"

Fakta: Fredrik och Magnus Gertten

Bakgrund till Zlatan-filmen: I slutet på 1990-talet och början på 2000-talet följde dokumentärfilmarna Fredrik och Magnus Gertten fotbollslaget Malmö FF vilket resulterade i två filmer: "Blådårar" och "Blådårar 2 – vägen tillbaka". I den andra filmen syns en 18-årig Zlatan Ibrahimovic i brytningspunkten mellan lovande talang och världsstjärna. I bioaktuella "Den unge Zlatan" delar filmskaparna med sig av sina arkivfynd samt intervjuer med fotbollsspelare och tränare som fanns runt Zlatan.

Filmografi: Fredrik Gertten är känd för att ha retat upp bananföretaget Dole med sin dokumentärfilm "Bananas!*" (2009) och förra året var han aktuell med "Bikes vs cars". Magnus Gertten står bland annat bakom Björn Afzelius-dokumentären "Tusen bitar" (2014) och flyktingfilmen "Every face has a name" (2015).

Efter braksuccén med Zlatan Ibrahimovics självbiografi, som fotbollsstjärnan skrev tillsammans med David Lagercrantz, finns det få frågetecken kvar kring förortskillen, superstjärnan, förebilden, mediernas älsklings- och hatobjekt nummer ett. Men det betyder inte att han har slutat att fascinera, menar filmskaparna Fredrik och Magnus Gertten som ligger bakom dokumentären "Den unge Zlatan".

– Jag tycker David Lagercrantz gjorde en väldigt fin bok och det mest intressanta i den är ju de tidiga åren i Malmö. Och det visade sig att vi hade ett material som fördjupade och bekräftade den berättelsen, säger Fredrik Gertten.

Hittade Zlatan i arkiven

Det var när bröderna Gertten grävde i sina egna arkiv och tittade igenom gamla videoband från "Blådårar 2 – vägen tillbaka" – deras film om Malmö FF:s resa från Superettan till Allsvenskan 1999-2001 – som de upptäckte att de hade mer material än väntat om Zlatan. En uppkomling som alla surrade om, men som var både sårbar och ödmjuk bakom det skälmska leendet.

– Det var en tid när vi kunde hänga i omklädningsrummet med Zlatan och följa honom på nära håll. Det fönstret har slagit igen, i dag sitter han ju på bergets topp och är oåtkomlig för oss alla, säger Magnus Gertten.

Tuff start i Ajax

Filmskaparna följde Zlatan på fotbollsplanen i Malmö, hemma i lägenheten och i medierna.

– En back i Malmö FF sa till oss då att "det där är den bästa spelaren jag någonsin sett, men jag tror inte att han har den mentala styrkan att klara sig hela vägen in i elitfotbollen", berättar Fredrik Gertten.

Med facit i hand är det ett påstående som är lätt att avfärda, men enligt filmskaparna låg det något i det. Första tiden i det holländska laget Ajax blev en prövning för Zlatan.

Han var långt hemifrån, ensam och självförtroendet som satt honom på kartan dalade i takt med publikens och mediernas missnöje på matcherna. Frågan: "ska han lyckas eller inte?" var ännu obesvarad.

– Det är svårt att överleva i fotbollsvärlden, att stå ut med ensamheten och inte bli utvald. Filmen handlar mycket om det där, vikten av att någon tror på en. Även Zlatan behövde någon som trodde på honom, säger Magnus Gertten.

Oberoende filmare

För att komplettera bilden av tiden i Malmö och Holland har de intervjuat fotbollsspelare och tränare som fanns i kretsen runt den unga stjärnan. Liksom grävt fram tv-inslag från lokala, holländska tv-kanaler som gärna kommenterade Ajax dyraste köp någonsin.

Men huvudpersonen lyser samtidigt med sin frånvaro. Filmskaparna har inte försökt få till en intervju med Zlatan i nutid.

– Vi insåg tidigt att kraften i det här ligger i den unge Zlatans röst. Däremot har vi under många år haft kontakt med hans management och hållit honom informerad, men vi har inte sökt välsignelse, säger Fredrik Gertten.

Magnus Gertten förtydligar:

– Vi är oberoende filmare och det här var det enda sättet vi kunde göra den här filmen. Att vi fick använda vårt material och göra precis som vi ville. Det här är vår tolkning.