Fakta: Andreas Dresen

Född 1963 i Gera, Östtyskland. Nu verksam i Potsdam.

Utbildad i Östtyskland. Långfilmsdebuterade med "Stilles land" 1992. Flera av Andreas Dresens filmer har fått svensk distribution, inklusive "En halv trappa upp" (2002) och "Sjunde himlen" (2008).

"Medan vi drömde" har svensk biopremiär den 19 augusti 2016.

– Att vara ung är en stor gåva. Man har sådan energi i kropp och sinne och försöker hela tiden att testa gränser för hur långt man kan gå. Det finns en enorm frihet i det, säger Andreas Dresen. Vi träffas i Gamla stan samtidigt som hösten sänker sig över Stockholm och ett kompakt regn bildar små rännilar på fönsterrutorna.

"Medan vi drömde", Dresens senaste film, är en hyllning till ungdomen – men också till en specifik tidsperiod i tysk historia. Filmen utspelar sig i Leipzig strax efter murens fall, innan någon ny samhällsstruktur kommit på plats. Där, i ett betonggrått ingenmansland, driver ett gäng tonårskillar omkring och festar, snor bilar, lyssnar på techno, slåss med nynazister – och drömmer om framtiden.

Svårfilmad roman

Filmen bygger på romanen "Als wir träumten" av Clemens Meyer, som Andreas Dresen läste redan när den kom för tio år sedan. Men att göra film av boken var ingen enkel sak.

– Dess struktur är speciell. Den är inte kronologisk utan uppbyggd som ett sorts pussel som läsaren måste sätta ihop. Dessutom är det många rollfigurer och berättelsen sträcker sig över olika tidsperioder, säger filmskaparen.

Relaterade till tidsandan

Andreas Dresen, själv uppvuxen i Östtyskland, kunde relatera till bokens karaktärer och tidsanda. Men filmens skådespelare, alla födda på 90-talet, hade ingen större kunskap om tidens ideologiska situation.

– De läste på, men jag visste inte hur mycket de tog in. Men så skulle vi spela in en scen där de festar i en bil, och då vrålar en av dem plötsligt "Vad har vi rest oss ur?", och de andra svarar "Ur ruinerna, ur ruinerna!", vilket förstås anspelar på Östtysklands nationalsång. Jag blev helt överrumplad över att de alls kände till den, det var fantastiskt, säger Andreas Dresen.

Missade möjligheter

Dresen ser ofta tillbaka på perioden efter murens fall. Han beskriver den som en övergångstid när det kändes som att framtiden låg helt öppen, men tycker samtidigt att något gick förlorat där och då.

– I Tyskland använde vi oss inte av de möjligheter som den här perioden förde med sig. Det som hände var att öst helt enkelt övertog det västtyska systemet. Det är synd, för här fanns en chans att verkligen tänka över möjligheterna och kanske skapa någonting nytt, på riktigt.